Ministrul Educației consideră că nu există școală din România unde să nu fie nevoie de ore de educație remediala și mizează pe implicarea tuturor dascălilor. Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbătă, a menționat ministrul Sorin Câmpeanu.

“Printre cele 7.203 școli nu este nici una care să spună că nu are nevoie de nici un fel de acțiune remediala. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acțiuni remediale. Acțiunile remediale trebuie făcute peste programul specific clasei, deci este clar că trebuie să vină mai multe ore la școală. Pot însemna și ore pe parcursul zilelor de sâmbătă”, declara ministrul la postul Europa FM.

Toate cadrele didactice vor fi plătite suplimentar pentru orele de educație remediala. Ministrul Educației spune că au fost identificate deja fondurile necesare, este vorba despre 30 de milioane de euro bani europeni.

Redeschiderea școlilor începând din semestrul al doilea nu va depinde însă de cât de mulți profesori vor fi de acord cu vaccinarea anti-COVID, ci de cât de mult va scădea rată de incidența a cazurilor de COVID-19, a precizat ministrul Educației.

“Orice persoană din sistemul de învățământ care se va vaccina va însemna un minus cu privire la riscul de transmitere a acestui virus. Indiferen de rezultatul disponibilității pentru vaccinare, noi ne dorim începerea școlii”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Autoritățile așteaptă deocamdată să vadă cât de mult va crește rată de infectare cu noul coronavirus după sărbătorile de iarnă, a precizat ministrul.

“Cu siguranță, principalul parametru în decizia pentru redeschiderea școlilor va fi creșterea cazurilor de infectare, după vacanță de iarnă, îndeosebi Revelion. Există așteptări cu privire la creșteri în ceea ce privește rată de infectare. Sperăm că aceste creșteri să nu fie semnificative, dar acest lucru îl putem vedea abia după jumătatea lunii ianuarie, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie, cu suficient timp înainte de 8 februarie, începerea semestrului doi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Scenariile pentru redeschiderea orelor

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că săptămâna viitoare va analiză împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Comitetului Național pentru Situații de Urgență scenariile pentru redeschiderea școlilor din al doilea semestru.

“Vom avea discuții cu Ministerul Sănătății și colegii din CNGSU, premergătoare pentru a pregăti analiză pe care o vom putea avea în momentul în care vom putea avea datele. Iar datele le vom avea după vacanță de iarnă. Nu excludem, din perspectiva educației, nici unul dintre scenarii”, a subliniat ministrul.

Încheierea mediilor ar putea fi întârziată

Ministerul Educației ia în calcul să prelungească perioada pentru încheierea mediilor pe semestrul I pentru unii elevi, a mai spus ministrul Sorin Câmpeanu.

El a explicat că sunt peste 200 de mii de elevi care nu au făcut școală online pentru că nu au avut acces fie la echipamente, fie la internet. Așa că pentru aceștia, în primul rând, se vor face ore de educație remediala.

“Putem să prelungim perioada pentru încheierea mediilor pe semestrul 1, să o decalăm în așa fel încât să permitem derularea acestor acțiuni remediale care sunt absolut necesare. Avem nevoie de profesionalismul fiecărui cadru didactic pentru a evalua locurile în care aceste pierderi au fost înregistrate și modul de intervenție”, este de părere ministrul.

De luni, elevii revin din vacanță de iarnă și reiau cursurile online.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar