Compușii perfluorati, precum teflonul, folosiți mai ales la fabricarea ambalajelor alimentare, afectează procesul de asimilare în organismul copiilor a vaccinurilor antitetanos și contra difteriei.

Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association este primul care demonstrează că acești compuși perfluorati (PFC), transmiși în stadiul prenatal, de la mama la făt, sau în timpul nașterii, din mediu, pot afecta modul în care organismul asimilează un vaccin, scrie time.com.

Compușii perfluorati au proprietatea de a respinge apă, alte materii și praful. Sunt utilizați în aparatele de aer condiționat, țigăile antiadezive, materialele impermeabile, anumiți produși anti-pete și anumite ambalaje alimentare, mai ales cele folosite de localurile fast food.

“Imunizarea prin vaccin este una dintre principalele arme moderne de prevenire a maladiilor infecțioase, iar reacția negativă a acestor vaccinuri la PFC constituie o amenințare potențială pentru sănătate publică”, spune Philippe Grandjean, profesor la Universitatea Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului.

Pentru acest studiu s-au analizat datele provenind de la 587 de copii născuți în Danemarca, în perioada 1999 – 2001, și monitorizați mai mulți ani. Răspunsul imunitar al acestor copii la vaccinurile antitetanos și anti-difterie a fost testat la vârstele de 5 și 7 ani.

Nivelul de PFC a fost măsurat în sângele mamei, în timpul sarcinii, și în cel al copilului, la cinci ani și șapte ani.

Rezultatele acestui studiu demonstrează o legătură între expunerea la PFC și o reacție mai slabă la aceste vaccinuri. Potrivit unor studii precedente, compușii perfluorati pot afecta calitatea spermei și provoca infertilitate.

Sursa: www.exquis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.