Cinci pași simpli pentru tratarea nasului înfundat la copii
Mama și copilul
Nasul înfundat este o problemă frecventă la copii, iar tratamentul nu este întotdeauna simplu.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, câțiva pași simpli prin care puteți combate această afecțiune, potrivit Libertatea pentru Femei.
- Descoperă cauza nasului înfundat
Există o multitudine de cauze comune ale nasului înfundat la copii. Acest simptom poate fi determinat de o răceală sau gripă, de alergii, sinuzită sau alte infecții respiratorii.
Printre factorii de risc cunoscuți se numără expunerea la alergeni, fumatul, istoricul familial de boli respiratorii și schimbările bruște de temperatură sau umiditate.
Alergiile reprezintă o cauză foarte comună a acestui simptom. Reacțiile alergice pot fi declanșate de diferiți stimuli, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul sau blana animalelor de companie.
- Hidratează mucoasa nazală
Hidratarea mucoasei nazale este esențială pentru prevenirea și ameliorarea nasului înfundat la copii.
Există mai multe metode prin care se poate menține un grad adecvat de hidratare a mucoasei nazale. Una dintre cele mai eficiente este utilizarea unui umidificator în încăperea în care copilul petrece cel mai mult timp.
Inhalarea de aburi este o altă metodă eficientă pentru hidratarea mucoasei nazale. Poți face acest lucru prin adăugarea a câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau mentă într-un vas cu apă fierbinte și apoi poți îndruma copilul să inhaleze aburul timp de câteva minute.
- Diminuează inflamația locală
Pentru a diminua inflamația din zona nazală, poți aplica următoarele metode:
Utilizarea de medicamente antiinflamatoare: Acestea pot fi administrate sub formă de tablete sau sirop, însă este esențial să consulți medicul înainte de a începe orice tratament medicamentos.
Utilizarea de remedii naturale: Există plante medicinale cu proprietăți antiinflamatorii, de exemplu, uleiul de eucalipt sau menta, care pot fi inhalate sub formă de aburi pentru a ameliora simptomele.
Adoptarea unui stil de viață sănătos: O alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, poate ajuta la reducerea inflamației.
Aplicarea de comprese calde: Compresele calde pot ajuta la diminuarea inflamației locale și pot ameliora simptomele nasului înfundat. Acestea pot fi aplicate pe zona sinusurilor timp de câteva minute, de mai multe ori pe zi.
- Elimină secrețiile acumulate în nas
Secrețiile nazale pot fi eliminate prin metode diferite, în funcție de vârsta copilului.
Soluția salină sau apa de mare sunt alternative utile pentru fluidizarea secrețiilor. Ele ar trebui să preceadă întotdeauna suflarea nasului, cu excepția situației în care secrețiile sunt, deja, apoase.
Pentru bebeluși sau copii mici, care nu pot sufla nasul, un aspirator nazal poate fi o soluție eficientă.
Pe copiii ceva mai mari îi poți învăța modalitatea corectă de suflare a nasului, pentru a evita răspândirea infecției. Aceasta include suflarea ușoară, cu gura deschisă, pentru a evita formarea de presiune în urechi și apariția unor posibile complicații.
- Îmbunătățește condițiile de mediu
Umiditatea joacă un rol crucial în menținerea sănătății sistemului respirator. Aerul uscat poate deshidrata mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă la inflamații și infecții. Este recomandat să menții un nivel de umiditate între 40% și 60% în încăpere.
Poluanții și alergenii din aer pot irita mucoasa nazală și pot duce la inflamație și congestie. Aceștia includ praful, polenul, mucegaiul, fumul de țigară și diverse substanțe chimice.
FOTO: Freepik
Citește și: