Iaurtul cu fructe, unul dintre alimentele preferate ale copiilor, nu este tocmai bun pentru sănătatea acestora. Așa susțin specialiștii, care afirmă că aditivii alimentari regășiți în acest tip de produse care pot fi achiziționate din comerț pot duce, în timp, la apariția unor probleme de sănătate din ce în ce mai diverse.

Tocmai din acest motiv, iaurturile cu fructe nu sunt indicate pentru alimentația copiilor decât în cantități moderate, atrage atenția Sorin Mierlea, președintele InfoCons.”Iaurturile cu fructe sunt sănătoase și bune cu un singur amendament: să cumpărăm iaurt adevărat și să cumpărăm fructe pe care să le punem noi în iaurt. În momentul în care luăm produse gata făcute, de cele mai multe ori ele au conservanți, aditivi, coloranți, tot felul de alți adaugitori, dar mai ales zahăr”, a declarat Sorin Mierlea pentru Ziare.com.

Zahărul din iaurt nu provine de la fructe

Mai rău, spune specialistul, e că zahărul din iaurtul cu fructe pe care părințîi îl dau copiilor nu este un zahăr provenit din fructe, ci este zahăr adăugat.

“De asemenea, coloranțîi sunt în cantități destul de mari, adică tot ce înseamnă partea aceea de potențiatori de gust. Și ajungem să ne bucurăm că micuțului ii plac aceste produse, dar gustul bun al iaurtului cu fructe din comerț e dat de toate aceste elemente. Iaurtul conține și glutamat de potasiu. Iar într-un borcanas mic de iaurt cu fructe gramajul nu este foarte mare, însă dacă un copil consumă undeva la două sau trei astfel de produse pe zi, deja a consumat cantitatea de coloranți pe care o poate ingera zilnic”, a punctat Sorin Mierlea.

Citirea etichetei este esențială

Președintele InfoCons afirmă astfel că este nevoie de multă precauție din partea părinților atunci când cumpără asemenea produse. Iar citirea etichetei este esențială.

“Să nu uităm că ingredientele sunt în ordine descrescătoare, să ne uităm cât zahăr conțîn, câtă sare conțîn, pentru că multe au și sare. Mai ales că părinți nu trebuie să dăm alimente de acest gen copiilor doar pentru că sunt colorate frumos, ci ar trebui să fim mult mai atenți la ceea ce consumă copilul. E important că el să se dezvolte sănătos și să nu ajungem să cumpărăm după aceea medicamente”, a completat Sorin Mierlea.

Ciocolată și pufuleții, nocive pentru copii

În ceea ce privește potentiatorii de gust din iaurtul cu fructe, tocmai ei sunt cei care creează la nivelul creierului senzația de plăcere. Iar sarea nu lipsește din ecuație.

“Nu este o plăcere reală ci este o plăcere falsă. Orice produs, într-o anumită cantitate e aliment, într-o altă cantitate e medicament și în altă cantitate e otravă. În momentul în care discutăm de toți acești aditivi, de toate aceste E-uri, de toate aceste chimicale, trebuie să ne gândim că de fapt, pe parcursul unei zile, copilul mai consumă și alte produse – ciocolată, pufuleți. La sfârșitul zilei, când tragem linie, poate ajunge să depășească cu mult ceea ce e firesc că aditivi, iar asta duce la probleme de sănătate majore în timp”, a conchis Sorin Mierlea.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar