Frigul nu face rău. Din contra, petrecerea timpului în aer liber și toamna, și iarnă prezintă o serie întreagă de beneficii pentru copii, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și oportunitățile de dezvoltare psihico-fizică.
„Să demontăm rapid mitul potrivit căruia frigul ne face rău”, spune și medicul italian Laura Reali, specialist în pediatrie. „În afară de faptul că, odată cu schimbările climatice în curs de desfășurare și încălzirea globală rezultată, perioadele foarte reci sunt în scădere, ideea că frigul ne afectează aparține deja trecutului, atunci când casele nu erau fost încălzite în mod corespunzător și nici îmbrăcămintea nu era suficientă”.
E adevărat că unii viruși, cum ar fi spre exemplu virusul gripal, rezistă mai bine la frig, dar mulți alții nu și, prin urmare, se înmulțesc mai greu. În plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea răspândirii bolilor. „În medii încălzite și în spații închise, așa cum sunt grădinițele și școlile, virușii și bacteriile proliferează, iar colectivitatea este cea care sporește riscul de transmitere de la un copil la altul.
În aer liber este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialiștii citați sugerează chiar că în sezonul rece, copiii de grădiniță și de școală primară să petreacă cât mai mult timp în aer liber.
Mai mult, expunerea la lumina naturală, la lumina soarelui, ajută la fixarea vitaminei D în organism care este foarte importantă inclusiv în metabolizarea calciului și în prevenirea infecțiilor. E adevărat că iarnă lumina soarelui este mult diminuată, însă chiar și puțină vitamina D obținută astfel este mai bună decât nimic.
Jocul în aer liber, esențial pentru creștere
Pentru părinții care cred că aerul poluat de afară i-ar putea face rău copilului, pediatrii au o veste proastă: în interior, mediul este de două ori mai poluat, întrucât preia și poluanții din afară și pe cei din casă, astfel că alergenii, virușii și bacteriile sunt în număr mult mai mare și circulă mai ușor în spațiile închise.
Mai mult decât atât, jocul în aer liber este esențial pentru creștere. Fiind vorba despre o ora, cel mult două de petrecut în afară casei, în parc, chiar dacă afară este rece, copilul nu trebuie îmbrăcât cu toate hainele din dulap.
Trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă, în mai multe straturi, așa încât să se poată îmbracă sau dezbracă în funcție de temperatura de afară. Dacă există riscul să se ude, pentru că știm foarte bine că cei mici adoră să sară în toate bălțile și în zăpadă cea mai adâncă, soluția este să îl îmbraci cu haine impermeabile. Și, în fond, cum poate un copil să învețe să se adapteze, dacă nu simte în mod direct frigul, vântul, apă?
Sursa: www.copilul.ro