Mamă - copil - adoptie
Mamă - copil - adoptie
După ce Ziarul Amprenta a prezentat deputatului social democrat constănțean, Cristina Dumitrache, situația cu privire la anumite „discriminări” pe care numeroase familii din Constanța, dar nu numai, le-au semnalat în cazul modificărilor aduse anexei la Hotărârea de Guvern nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, parlamentarul a transmis, la începutul acestei săptămâni, Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, o interpelare în acest sens.

Ziarul Amprenta a scris, în data de 8 mai despre memoriul pe care o familie din Constanța, atestată ca familie adoptatoare, în numele său, dar și a mai multor familii precum a sa, l-a transmis către mai multe instituții ale statului prin care trage un semnal de alarmă și îndeamnă totodată autoritățile să intervină de urgență pentru modificarea sau completarea anexei actului normativ, Hotărârea de Guvern nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției.

În acest moment, familiile care au decis că vor să adopte un copil au fost împărțite de autorități în două tabere.

În prima, cea în care se află familiile cu atestat de persoană/familie aptă să adopte, obținut de curând. Documentul nu trebuie să fie mai vechi de șase luni.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În clipa, în care atestatul sare de jumătate de an și familia nu a reușit să adopte un copil, atunci aceasta este trecută automat în cea de-a doua tabără, acolo unde se află toți cei care își așteaptă rândul de ani de zile și care tocmai au fost condamnați după ce s-a luat decizia ierarhizării în domeniul adopțiilor.

În memoriul transmis familiile aflate în situația cu atestate de peste 6 luni apreciază că prin aplicarea noilor Norme metodologice de aplicare a legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, sub forma actuală, aprobată prin H.G. NR. 798/2021, „se creează o vădită discriminare și o încălcare a drepturilor adoptatorilor/familiilor adoptatoare care sunt atestate mai vechi de șase luni în raport cu cei care au atestate obținute în ultimele 6 luni”. 

Situația a fost prezentată de către Ziarul Amprenta deputatului constănțean Cristina Dumitrache care a întreprins discuții și a formulat o inteprelare cu privire la situația expusă.

Interpelarea transmisă de Cristina Dumitrache o puteți citi în cele ce urmează:

„Domnule ministru,

Un număr mare de familii din întreaga țară reclamă discriminare și o serie de vicii în procedura de adopție .

Deși autoritățile au anunțat îmbunătățiri în procesul de adopție și o simplificare a birocrației, părinții trag un semnal de alarmă că sistemul este în continuare unul dificil care sperie și descurajează potențialii părinți.

Problema semnalată de familiile care vor să adopte un copil o reprezintă articolul 46, alin. 4 din H.G nr 798/2021 care face referire la „În primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare care răspunde în aceeași măsură criteriilor de includere în cadrul listei și care locuiește în fapt la adresa de domiciliu/reședință din același județ/sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcție de vechimea atestatelor”. 

Articolul mai sus menționat poate fi interpretat juridic că vor avea prioritate la adopție, în primele șase luni de la eliberarea atestatului, familiile care locuiesc în fapt la adresa de domiciliu din același oraș/ județ cu cel al copilului, însă cu respectarea vechimii atestatelor.

Dacă în primele șase luni de la eliberarea atestatelor două familii adoptatoare îndeplinesc criteriile de adopție pentru același copil, prioritate va avea familia care locuiește în același oraș/județ cu cel al copilului.

Se poate considera că prin acest articol ierarhizarea se face exclusiv cu privire la adoptatorii cu atestate mai noi de șase luni.

Adoptatorii cu atestate mai vechi sunt dezavantajați pentru că la nivelul fiecărui județ sunt și vor fi mereu familii cu atestate sub 6 luni care intră în potrivire cu copiii declarați adoptabili, iar adoptatorii cu atestate mai vechi de 6 luni sunt incluși pe lista de potrivire practică la nivel național, continuând să aștepte, în timp ce familiile cu atestate mai noi intră în potrivire cu copii declarați adoptabili.

Față de cele de mai sus vă rog, domnule ministru să identificați măsurile care să permită adoptatorilor să fie incluși cu prioritate pe liste în procesul de potrivire la nivel de județ în funcție de gradul în care aceștia corespund nevoilor și caracteristicilor copilului. Fără  discriminare și defavorizare pe criterii ce țin de birocrație.

Pentru cei aproximativ 47.000 copii aflați în grija statului, adopția este cea mai importantă formă de protecție și de siguranță pentru o dezvoltare armonioasă și un viitor mai bun.

Cei care doresc să adopte un copil așteaptă un proces facil, clar, mai puțin birocratic bazat pe transparență decizională și eficacitate.

Vă mulțumesc!

Solicit răspuns scris.”

Toate detaliile cu privire la memoriul transmis, dar și la răspunsul DGASPC Constanța cu privire la situația legată de acest subiect pot fi consultate în cele ce urmează:

Familii din Constanța și din întreaga țară, care vor să adopte copii, reclamă DISCRIMINARE în schimbările aduse procedurii de adopție. Cei cu dosare vechi, ZERO șanse de reușită

DGASPC Constanța, răspuns pentru familiile care reclamă discriminarea din procedura adopțiilor: „Această prevedere legislativă reprezintă un avantaj pentru adoptatori în procesul de potrivire”

Sursă foto: Unsplash

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!