Vaccinul antigripal la copii are rolul de a-i proteja pe cei mici de gripă în sezonul rece, fie asigurând protecția totală împotriva virusurilor conținute de vaccin, fie ajutându-i pe copii să facă o formă ușoară a bolii.

Gripa este considerată o afecțiune gravă, cu simptome puternice, care poate necesita spitalizarea copilului. Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, iar boala poate afecta diferit atât adulții, cât și copiii.

Vaccinul antigripal reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale, alături de igiena corectă și de evitarea locurilor aglomerate și a celor cu oameni bolnavi.

Două doze pentru copiii care nu au fost vaccinați anterior

Vaccinul antigripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile. De aceea, vaccinarea ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie.

Deși este ideal să vă vaccinați din timp, vaccinul poate fi util și dacă-l faceți mai târziu. Chiar dacă îl faceți în ianuarie, tot mai rămân 2-3 luni din sezonul gripei, pentru care vaccinul va poate oferi protecție, deci este o idee bună să-l faceți.

În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.

Vaccinurile se pot lua gratuit de la medicii de familie în cazul copiilor cu probleme de sănătate sau se pot achiziționa din farmacii. Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin pentru sezonul 2018, iar acestea au ajuns în țară la mijlocul lunii septembrie.

Copiii în cazul cărora se impune cu precădere vaccinarea

Vaccinul împotriva gripei protejează împotriva virusurilor pe care le conține și care au fost estimate de specialiști pentru sezonul care urmează. Există două tipuri de vaccinuri: cele trivalente (care oferă protecție împotriva a trei virusuri gripale) și tetravalente (care oferă protecție împotriva a patru virusuri).

Vaccinurile disponibile gratuit, prin medicii de familie, sunt cele de tip trivalent, iar în farmacii se pot găsi și cele tetravalente.

Cei mai mulți oameni nu nu resimt efecte adverse după vaccinul antigripal. Altora li se umflă zona injecției sau devine dureroasă, sau au simptome ușoare, precum cefaleea sau febra ușoară.

Sursa: www.totuldespremame.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.