Septimiu Bourceanu, candidatul aflat pe prima poziție pe lista PNL Constanța pentru Senat, propune un proiect de anvergură, care va schimba modul cum arată și cum se va dezvolta sistemul medical de sănătate. Pe scurt, vrea ca fiecare român să facă, anual, un set de analize medicale gratuite.

„Cred în acest proiect. Este un proiect foarte bun, cu foarte multe avantaje pentru sistemul sanitar românesc. Este foarte important să avem o imagine la zi a sănătății populației în România. Statul va putea mai bine să gestioneze banii din sistemul sanitar și să-și adapteze programele naționale. E foarte important acest lucru. Această imagine ne va oferi și posibilitatea de a face predicții pentru viitor.”, spune candidatul PNL.

O primă precizare necesară: programul nu este o noutate. România l-a mai aplicat, pe vremea când ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu. A doua: el se adresează tuturor românilor, indiferent dacă sunt asigurați sau nu.

„Acest program național trebuie să fie creat astfel încât să asigure serviciul în mod nediscriminatoriu și fiecare cetățean, asigurat sau neasigurat, să beneficieze de el. Și persoana neasigurată beneficiază astăzi de urgență, este tot parte a populației României, iar programul trebuie să ne ofere imaginea completă, clară, a momentului.”, explică Septimiu Bourceanu.

Toate costurile vor fi suportate de stat. Pe termen lung, acest lucru înseamnă, de fapt, economie de bani, nu cheltuială.

„Setul de analize trebuie să fie gratuit pentru toată lumea. Cetățeanul are nevoie să știe, la rândul lui, care este starea de sănătate și care este predicția. Având aceste date, putem să punem accent pe prevenție. Să creăm programe naționale care să prevină, să ducă la evitarea unor afecțiuni, ceea ce înseamnă economie în sistem. Știind ce urmează să se întâmple, se poate acționa preventiv. Dacă noi creăm acest program, dar nu luăm măsuri, în urma analizei statistice a datelor de acolo, îl facem degeaba.”, subliniază candidatul PNL.

Dacă vă întrebați ce analize se vor face, răspunsul este simplu: urmează să se stabilească. Nu va fi o listă făcută după ureche, ci va fi elaborat un program serios, împreună cu medici primari, medici specialiști din fiecare specialitate în parte, astfel încât să se creeze un număr de analize care să completeze dosarul medical al pacientului. Este importantă implicarea acestora, pentru că și ei, dar și medicul curant, vor avea acces la informație și astfel își vor putea orienta eficient schema de tratament.

Programul capătă o importanță vitală dacă ne gândim la viitor, la infrastructura medicală, dar mai ales la resursa umană.

„Primul lucru la care trebuie să ne raportăm pentru stabilitatea sistemului este resursa umană. Ca să creezi un medic este nevoie de o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani. De aceea, programul pe care îl propun este important pentru că ne oferă o perspectivă, știm de câți medici vom avea nevoie în următorii ani. Când scoți posturile la rezidențiat, știi ce număr să scoți, ponderea pe specialități. În plus, resursa umană medicală are nevoie de informație, în beneficiul pacientului și în beneficiul profesional al medicului respectiv. Cu cât are mai multe informații despre istoricul pacientului, cu atât poate lua o decizie mult mai bună în schema de tratament.

De asemenea, programul este foarte bun pentru că va permite statului român să facă investiții în zonele care vor fi afectate în viitor. Sistemul medical trebuie privit statistic, pentru a putea crea infrastructura necesară, să nu fim luați prin surprindere, este de părere candidatul PNL Constanța.

Lista completă a PNL Constanța pentru Senat este următoare:

1. Septimiu Bourceanu

2. George Niculescu

3. Dana Dina

4. Mariana Mitra

5. Alexandru Bobe

6. Bogdan Drugă

7. Marius Ion Sponoche.

Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

Executat de SC Sfinx Union SRL ; portal: www.ziarulamprenta.ro

Cod Mandatar Financiar: 11200025

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar