Alegerile liberale par a încinge spiritele din ce în ce mai mult iar agitația din partid a ajuns deja la cote maxime: declarații dure, stenograme incendiare, atacuri directe și negocieri transpartinice. Însă luna septembrie, când vor avea loc alegerile interne în partid, se apropie cu pași repezi. Între timp până atunci asistăm la alegerile din filiale, deplasări dese în teritoriu și promisiuni de mai bine. Bătalia se va da între actualul premier, Florin Cîțu, care are în mână pâinea și cuțitul actualei guvernări și Ludovic Orban, un președinte șifonat de pierderea alegerilor parlamentare, erodat din cauza unei guvernări dificile și care se pare că a pierdut și încrederea lui Klaus Iohannis. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, candidat la președinția partidului, a lansat duminică un atac la partenerii de coaliție USR PLUS – fără să îi numească direct – și a trasat marile linii pentru liberali. El a spus că liberalii trebuie să sprijine valorile tradiţionale ale românilor, precum familia, biserica, satul românesc, comunitatea, adăugând că PNL are parteneri de guvernare care de multe ori se comportă ca şi cum nu s-ar fi născut în România, potrivit agerpres.ro.

“Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce”

“Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume”, a declarat Orban, duminică, la şedinţa de alegeri interne din cadrul Organizaţiei PNL Bacău.

Declarațiile lui Orban vin în contextul în care în interiorul PNL există mai mulți influenți lideri de organizații județene cu vederi conservatoare, iar susținerea lor este o miză pentru ambii candidați la șefia partidului – Ludovic Orban sau Florin Cîțu. Cu toate acestea, mulți lideri PNL, resping aceste afirmații. Inclusiv Emil Boc, primarul Clujului,  spune că în municipiul pe care îl conduce, ceremonia de Ziua Drapelului a fost condusă chiar de subprefectul USR.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

”Dau PNL, aşa cum dau de 30 de ani, mintea mea, sufletul meu, inima mea, timpul meu, energia şi chiar şi viaţa dacă este nevoie”

O altă declarație controversată, pentru care a fost taxat inclusiv din interiorul partidului și considerat ”patetic” a făcut referire la eforturile depuse pentru ca partidul să ajungă pe primul loc: ”Dau PNL, aşa cum dau de 30 de ani, mintea mea, sufletul meu, inima mea, timpul meu, energia şi chiar şi viaţa dacă este nevoie. Nu există niciun fel de limită în efortul pe care sunt capabil să-l fac pentru a duce PNL şi România acolo unde îi este locul, pe primul loc”.

În tot acest context sunt voci care afirmă din ce în ce mai des că Orban nu va sta cu mâinile în sân dacă va pierde președinția partidului. Susținut de aripa veche liberală din partid, este posibil ca, alături de reprezentanții acesteia, să rupă partidul pentru a forma nouă structură politică. Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, crede că Ludovic Orban ar fi dispus să rupă PNL și să fuzioneze cu AUR, dacă pierde alegerile interne:„Mi-a zis cineva, in urma cu ceva vreme, ca Orban e dispus sa rupa PNL si sa fuzioneze cu AUR, daca pierde alegerile interne. Am zambit neincrezator. Inca mai zambeam, amintindu-mi, pana sa citesc stirea asta”, a scris Lăzăroiu, duminică, pe contul său de socializare.

Și sociologul Marius Pieleanu este de părere că există posibilitatea ca Partidul Național Liberal să se rupă în cazul în care Ludovic Orban ar pierde alegerile din interiorul partidului: ”Discuția care merită la un moment dat să o facem, poate în viitor, este în ce măsură există riscul în interiorul PNL-ului ca atunci când Florin Cîţu va câștiga alegerile, vechiul PNL, pe o tradiție cu care ne-a obișnuit deja, să își facă un alt partid în frunte cu domnul Orban. Asta este o discuție serioasă. Orban are suficienți oameni și la Cameră și la Senat. La alegeri le trebuie doar 5% ca să intre în viitorul parlament. Eu o văd extrem de fezabilă”, a spus sociologul Marius Pieleanu la emisiunea “Punctul de Întâlnire” de la Antena 3.

 

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar