Anul acesta, conform calendarului creștin-ortodox, pomenirea morților se va face sâmbătă, 5 noiembrie 2022. Acest eveniment mai este cunoscut și sub denumirea de Moșii de toamnă.

Scopul acestei sărbători este pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi.

În Sâmbăta Morților, dimineața, preoții oficiază Sfânta Liturghie și se roagă pentru sufletele celor adormiți, trecuți pe pomelnice de către credincioși.

De asemenea, pachetele, colacii împletiți și colivele aduse de rudele celor trecuți în neființă sunt sfințite și împărțite apoi celor nevoiași.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Tradiția spune că trebuie să aprindem cel puțin două lumânări la mormintele celor dragi.

Ce să NU faci de Sâmbăta Morților

În această zi nu se mătură gunoiul de afară, deoarece „ajunge în gura morților”. De asemenea, de Moșii de toamnă nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie. Se mai spune că nu ai voie să speli rufele sau să faci alte treburi prin casă.

De Sâmbăta Morților, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi prin casă sau gospodărie, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața. O altă tradiție spune că nu este bine să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Tradiția mai spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut. Se spune că aceștia vor fi folosiți pe viitor pentru medicamente și alte pagube materiale.

În prima sâmbătă din luna noiembrie nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit tradiției, pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. În ziua Moșilor nu este bine să faci vizite, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

Peste an, românii de rit ortodox respectă cam 20 de zile de Moși.

Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Mosii de iarna, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.

Citește și:

Tradiții, obiceiuri, superstiții în ziua „Schimbării la față a Domnului”

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.