Vaccinare
Vaccinare
Astăzi a fost lansată campania națională de promovare a programului de vaccinare anti – HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural.

Campania a fost lansată cu prilejul Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin. Anual, 1.500 de femei mor în România, din cauza acestei afecțiuni, iar alte 3.400 primesc acest diagnostic.

„Campania e susţinută de Ministerul Sănătăţii, coordonată de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, organizată de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, cu sprijinul MSD si Synevo”, informează Fundaţia Renaşterea într-un comunicat remis presei.

Reducerea cazurilor de cancer de col uterin se poate realiza prin vaccinarea împotriva HPV

De asemnea, reducerea cazurilor de cancer de col uterin se poate realiza prin vaccinarea împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate socio-economice.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Beneficiile vaccinării anti-HPV, vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârșitul acestui an, părinților fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, din zece județe printre care și Constanța: Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani și Vaslui.

Cancerul de col uterin se poate trata fără complicații și deces

„Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV previne toate cancerele de col uterin şi multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infecţiei cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata în cea mai mare parte a cazurilor fără complicaţii şi deces. Având în vedere că în România cancerul de col uterin omoară peste 1.500 de femei în fiecare an, şi afectează mii de familii prin suferinţa creată femeilor de această boală gravă, Ministerul Sănătăţii a reuşit să crească adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani. Această situaţie este radical diferită faţă de eşecul campaniei de vaccinare din 2008 care a fost nepregătită corespunzător şi oferă fetelor şi femeilor din România acces la vaccinare care previne cancerul de col uterin. Recent, Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va creşte foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetiţelor, ci şi a femeilor adulte” a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicat, potrivit Agerpres.

Programul de Vaccinare  anti-HPV și Programul Național de Screening

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu vârsta între 11-18 ani, cât şi Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia şi Centru) de prevenţie, depistare, diagnostic si tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanţare prin Fondul Social European – Programul Operaţional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecţiei persistente cu HPV.

Cine face vaccinul anti-HPV:

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali către medicii de familie. Acestea sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare. De asemenea, este graturită pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 18 ani și este realizată de medicul de familie.

Cum se realizează vaccinarea, în funcție de vârstă:

Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni.

Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecţie completă, administrate în maxim un an de zile.

Sursa: www.agerpres.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Vaccinarea împotriva virusului HPV, reluată după 10 ani

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.