Speriați de discuțiile contradictorii și de zvonurile nefundamentate științific, cel puțin 33.000 de români au renunțat la programarea pentru vaccinul cu serul produs de AstraZeneca. La jumătatea lunii martie peste 200.000 de persoane erau înscrise pe platforma pentru a se imuniza cu acest tip de vaccin. Se estimează așadar că aproximativ 10% dintre românii programați pentru a se imuniza cu AstraZeneca nu s-au mai prezentat la centrele de vaccinare.

Ce opțiuni au acești oameni, care refuză cu desăvârșire rapelul cu vaccinul AstraZeneca, ne-a explicat doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical al Institutului “Matei Bals” din București.

Pot primi la rapel un alt tip de vaccin?

“Din păcate nu. După părerea mea, dacă nu vor să facă rapelul, vor rămâne cu o singură doză. În situația în care au trecut prin infecție, nu e o problema. Pot foarte bine să aibă un titlu de anticorpi care să fie protector. Dacă nu, sigur vor avea un răspuns imun mai scăzut decât ar fi putut obține în mod normal și cu a două doză. Deci trebuie să se gândească foarte bine, după părerea mea, mai ales cei vulnerabili.

Legat de Astra Zeneca ne aducem aminte că la început, această a fost discuția, cei care au peste 65 de ani nu se vaccineaza, nefiind suficient de multe date. Ulterior s-a revenit și acum poate fi făcută vaccinarea și la această categorie de vârstă. Dar de aici și până la momentul la care tânărul să nu dorească să vină la rapel, neavând nicio susținere științifică că e vreo problema, cred că e distanță mare”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Există și varianta în care o persoană vaccinată cu prima doză de vaccin AstraZeneca să aștepte o perioada și apoi să reia vaccinarea cu un alt tip de ser?

“Teoretic da, dar nu uitați că este o campanie de vaccinare care trebuie să se desfășoare într-un timp rezonabil. Pentru a fi într-adevăr eficientă, trebuie să avem o imunizare la nivel de masă. Dacă mergi pe principiu că ne vaccinăm mai târziu, nu vom atinge acest nivel. Trebuie să ne gândim la nivel național, nu să gândim individual. În momentul de față trebuie să ne concentrăm pe actuală campanie de vaccinare, nu m-aș gândi ce va fi în viitor. Mă interesează să imunizez cât mai mult acum, dacă vreau să închid pandemia. Nu există altă varianta. Cine s-a vaccinat cu AstraZeneca va face rapelul la fel”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Ambele doze cu același tip de vaccin

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru ziare.com faptul că în acest moment nu există date care să susțînă administrarea unei a două doze de vaccin, diferită de prima.

“Așadar, o persoană care decide să se vaccineze poate să opteze pentru unul dintre vaccinuri, în momentul programării în platforma, și apoi va primi ambele doze din același tip de vaccin”, a precizat medicul.

Oricum, susține medicul Marius Geantă, Comitetul pentru Siguranță al Agenției Europene a Medicamentului recomandă că, înainte de vaccinare, să fie evaluat raportul risc/beneficiu la nivel individual pentru persoanele care au un risc crescut de evenimente trombo-embolice (cum ar fi persoanele care iau medicamente contraceptive, cele care au boli autoimune sau care au avut în trecut suferințe tromboembolice). Această recomandare va fi discutată în perioada următoare de către Agenția Europeană a Medicamentului, care va decide și actualizarea prospectului vaccinului pentru a include aceste elemente.

Persoanele care se vaccineaza cu AstraZeneca trebuie să fie informate cu privire la riscuri

“Persoanele care se vaccineaza cu Oxford/AstraZeneca trebuie să fie informate cu privire la riscul apariției acestor fenomene foarte rare și, în cazul în care prezintă simptome în primele 7-14 zile după vaccinare, trebuie să se adreseze imediat medicului. Aceste simptome pot fi (fără a se limita la): durere de cap, sângerări care nu se opresc, dificultăți în respirație, durere în piept, dureri abdominale care persistă”, a explicat doctorul Marius Geantă.

Este deja de notorietate faptul că reprezentanții Comitetului pentru Siguranță al Agenției Europene a Medicamentului afirmă că beneficiile vaccinării pentru prevenire Covid-19, incluzând formele grave și spitalizarile, depășesc riscurile.

“Comitetul pentru Siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a comunicat că la acest moment sunt insuficiente dovezile care să susțînă asocierea dintre vaccinul Oxford/AstraZeneca și creșterea riscului de evenimente embolice și trombotice, în general”, a potrivit medicului Marius Geantă.

Este așteptată actualizarea prospectului

Este de așteptat că, săptămâna viitoare, același for să propună o actualizare a prospectului vaccinului, în contextul semnalului de alarmă ridicat de apariția unor fenomene de coagulare rare, posibil corelate cu administrarea vaccinului.

“Aceste boli rare fac parte din grupul larg al trombozelor, dar sunt diferite din punct de vedere al modalității în care apar și se dezvoltă, iar printre acestea se numără: coagularea intravasculară diseminată, dar și tromboză venoasă localizată la nivelul creierului sau la nivelul abdomenului (asociată cu scăderea numărului trombocitelor). Această corelație va fi investigată în perioada următoare pentru a identifica în ce măsură relația cauza-efect poate sau nu să fie susținută prin date științifice”, a mai spus medicul Marius Geantă.

Nu există la acest moment informații oficiale actualizate cu privire la numărul românilor care au decis să renunțe la rapelul cu vaccinul AstraZeneca.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar