Coronavirusul dă complicațiile grave pe termen lung, chiar și la câteva luni după vindecare. Cercetătorii au găsit anomalii la creier la șase luni de la recuperare, anunță Mediafax.

Simptomele neurologice asociate includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterarea simțului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.

Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanță magnetică pe 46 de pacienți vindecați de virus și 30 de persoane sănătoase, notează agenția ANSA.

RMN-urile, efectuate în termen de 6 luni de la recuperare

În comparație cu persoanele sănătoase, în rândul pacienților cu COVID, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultățile de somn, lipsa de atenție și problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienții vindecați prezentau anomalii la nivelul lobului frontal și al trunchiului cerebral.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap și probleme cognitive”, au spus cercetătorii, conform Știri pe surse.

Lobul frontal este, de asemenea, legat de înțelegerea și producerea limbajului, de atenție, de inhibiția motorie și de imaginație, precum și de procesele cognitive sociale.

Cecetătorii au constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcții corporale esențiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale și motorii către cortexul cerebral și reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).

„Studiul evidențiază complicațiile grave pe termen lung care pot fi provocate de coronavirus, chiar și la câteva luni după recuperarea după infecție”, au spus aceiași cercetători.

Citește și:

Când vor ajunge în România dozele de vaccin anti-COVID-19 adaptat la variantele Omicron BA4 şi BA5

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.