Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură efortului comun al tuturor organizaţiilor partenere ale Iniţiativei “HIV in Europe” de promovare a testării voluntare pentru HIV şi hepatitele B şi C în “Săptămâna Europeană a Testării” desfășurată în perioada 23 – 30 noiembrie.

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din întreaga Europă pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile testelor pentru HIV și hepatitele B şi C şi pentru a încuraja testarea persoanelor care ar putea fi expuse riscului de infectare pentru a-şi cunoaşte statusul şi pentru a-şi gestiona responsabil starea de sănătate.

Săptămâna Europeană a Testării a ajuns la cel de al şaselea an şi, din 2015, include şi testarea pentru virusurile hepatitice B şi C. Hepatitele B şi C sunt frecvente la persoanele din grupurile la risc şi la persoanele care trăiesc cu HIV, deoarece aceste virusuri se transmit pe aceleaşi căi ca şi virusul imunodeficienţei umane.

Tema ediţiei din acest an este “Testaţi-vă! Trataţi! Preveniţi!”

Săptămâna Europeană a Testării îşi propune să sporească dialogul dintre cei care ar trebui să fie testați pentru HIV și hepatite virale cei care ar trebui să ofere serviciile de testare. Este important ca persoanele expuse riscului de HIV şi/sau hepatită să își cunoască statusul cât mai curând posibil.

Astăzi, progresele înregistrate în tratarea HIV sau a hepatitelor, asigură persoanelor care trăiesc cu aceaste infecții o viaţă îndelungată, cu condiţia ca diagnosticarea să fie făcută timpuriu, iar hepatita C poate fi chiar vindecată.

În prezent, numeroase persoane care trăiesc cu HIV, în România, nu știu că sunt HIV pozitive, iar persoanele care trăiesc cu hepatită nu îşi cunosc starea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că virusul hepatitic este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, fiind responsabil pentru 1,34 milioane de decese pe an – mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoză sau malarie.

În lume, împreună, virusurile hepatitei B și hepatitei C provoacă două din fiecare trei decese cauzate de cancerul la ficat.

Hepatitele B şi C sunt epidemii tăcute cu risc scăzut pentru copii, prin transmiterea verticală, de la mama infectată la copil, şi cu risc mare pentru populaţiile marginalizate: consumatorii de droguri injectabile, minorităţile sexuale, migranţii, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Virusurile hepatitice reprezintă un risc crescut şi pentru anumite categorii de profesionişti precum cadrele medicale, poliţiştii sau cadrele didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.