Petre Preda, managerul firmei care asigură hrana pacienților din unitățile spitalicești de la malul mării, Arimex Comexim 2000, a transmis o scrisoare deschisă către premierul României, Ludovic Orban, prin care a prezentat situația disperată. Acesta a punctat că actul medical este în periocl având în vedere că unui pacient îi sunt alocați, pe zi, pentru hrană, 10 lei, iar prețurile, în ultimele zile, au crescut considerabil. 

“Mă numesc Preda Petre și cu îngăduința dumneavoastră, vă supun atenției următoarele:

Societatea pe care o administrez prestează servicii de preparare și livrare hrană, iar printre beneficiarii noștri sunt și unități sanitare publice.

După cum bine cunoașteți, persoanele internate în unități sanitare, beneficiază de hrană pe timpul internării, alimentația omului bolnav, este o componentă a actului medical și împreună cu medicația și cu  tratamentul aplicat, constituie factori determinanți în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistenul dietetician, iar la întocmirea  meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide) cât și diversificarea meniurilor.

Conform tratatelor de dietetică, pacienții internați trebuie să primească zilnic, între trei și cinci mese  (mic dejun, supliment, prânz, supliment și cină ) și în funcție de afecțiune, trebuie să se li se asigure între 2000 – 3500 de calorii.

Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun, regim care are o alocație de 10,00 lei/zi cu TVA. Pacientul trebuie să primească  cel puțin trei mese pe zi (mic dejun, supliment, prânz și cină) și să-i fie asigurate între 2000 – 3500 de calorii.

Numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; dacă are nevoie de o pâine fără gluten aceea costă 7,00 lei.

Valoarile alocațiilor de hrană au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 665/2016.

În Nota de fundamentare a propunerilor pentru Hotărârea Guvernului nr. 665/2016, s-a avut în vedere: faptul că din anul 2008, adică acum de mai bine de opt ani, nu au mai fost indexate aceste alocații de hrană; calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi și boli, efectuat de medicii specialiști nutriționiști de la Institutul de Nutriție și Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și alte institute de specialitate, respectiv  spitale; indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, care în perioada mai 2008 – iunie 2016, a fost de 108,12%.

În momentul de față situația este următoarea:

Indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada septembrie 2016 – martie 2020, a fost de 115,7%.

În 2016, salariul minim brut a fost de 1050 lei, în prezent acesta este mai mult decât dublu, fiind de 2230 lei.

În anul 2016,  valoarea unui tichet de masă, era de 9,35 lei iar în prezent valoarea acestuia este de 15,18 lei.

Legat de această problemă, arătăm că această suma este alocată pentru a se cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 15 – 18 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 11 lei.

În anul 2016, la dată emiterii HG 665/2016, 1 euro valora 4,4555 lei, iar la dată de 18 martie 2020, 1 euro valorează 4,8438, adică cu 8,7% mai mult.

Din anul 2016 și până în prezent, prețul utilităților s-a triplat, prețurile combustibililor s-au majorat semnificativ, iar toate  taxele și impozitele s-au mărit substanțial.

Și cu toate acestea, de mai bine de doi ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din majoritatea unităţilor sanitare au rămas fixate la acelaşi nivel. Este evident că toate aspectele prezentate, impun ajustarea valorilor alocației de hrană.

Totuși, unii au făcut asta încă de acum doi ani!

Din luna aprilie 2018 și până în prezent, printr-o Hotărâre a Consilului Local, spitalele aflate în Administrarea Municipiului București, pentru bolnavii internați în aceste spitale primesc o alocație de hrană cu 50% față de valorile prevăzute în HG 665/2016. Consilierii generali au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care normă de hrană pentru bolnavii internați în spitalele administrate de ASSMB să fie majorată cu 50%, încredințați fiind de necesitatea acestei măsuri. Mai mult decât atât, Hotărârea de Guvern 665/2016 prevede expres posibilitatea ca autoritățile publice locale care au în administrare unități medicale să poată suporta, din bugetul propriu, majorări ale normei de hrană.

De departe însă, cea mai gravă problema cu care ne confruntăm în prezent, este scupirea preţurilor  unor alimente de baza, precum legumele  (cartofi, ceapă, morcovi, fasole, etc.), prețuri care în ultimele zile s-au triplat!!!

Acest fapt ne pune în mare dificultate, practic vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea.

De aceea credem că trebuie intervenit rapid pentru stoparea creșterii prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei, eventual stabilirea unui mercurial.

În ceea ce privește ajustarea, indexarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decență, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical, iar grija pentru pacienți, semeni ai noștri, aflați în suferință, ar trebui tratată cu prioritate.

Apreciem că este oportună o măsură de majorare a nivelului alocațiilor de hrană, că se impune o nouă inițiativă a Ministerului Sănătății de indexare a alocațiilor de hrană (corespunzător situației pieței și ratei inflației pentru  perioada 2016 – 2020) susținută de Ministrul Finanțelor Publice.

În consecință, sperăm că dumneavoastră împreună cu repre­zentanţii Executivului, să analizați cu atenția cuvenită și cu obiectivitate cele semnalate și în înțelepciunea și experiența ce va caracterizează, să îndreptăți urgent această situație.

Vă mulțumesc!

Cu aleasă considerație,

Rugător pentru sănătatea și succesul dumneavoastră,

Preda Petre

Așteptăm răspuns pe adresa: Constanța, str. Nicolae Iorga nr. 87, județul Constanța.

Constanța, anul Domnului 2020, martie 18.”

Citește și:

Arimex Comexim 2000 SRL, firma care prepară hrana pacienților din Constanța: “Preţurile s-au majorat, peste noapte, de câteva ori. O să ajungem să nu le putem asigura mesele“

Un nou apel lansat de Asociația “Suflete Deschise” și SC Arimex Comexim 2000 SRL în luna martie

Asociaţia «Suflete deschise» și Arimex Comexim 2000 au dăruit pachete cu alimente vârstnicilor de la Căminul de Bătrâni de la Poarta Albă. Alte 200 au ajuns la familii nevoiașe și oameni ai străzii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.