Prevenirea infectării cu malarie: Ce spune medicul Claudia Cambrea despre profilaxia acestei boli
Sănătate
De la începutul acestui an, potrivit Ministerului Sănătății, s-au înregistrat nouă cazuri de malarie în România. Două persone au murit, altele sunt, încă, internate la Spitalul Matei Balș din Capitală.
Potrivit managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea, în afara profilaxiei, a tratamentului preventiv, nu există încă un vaccin care să împiedice boala să intre în corp: „Malaria este o boală eradicată în România. Este transmisă numai prin înțepătura țânțarului anofel, femelă, și nu se transmite de la om la om.
Persoanele care călătoresc în zonele cu risc ridicat, mai ales cei ce pleacă în concediu, trebuie să urmeze un tratament antimalarie preventiv care se administrează înainte, în timpul și timp de două săptămâni după călătorie.
Navigatorii sau persoanele care pleacă în interes de serviciu, au profilaxia asigurată de firmele la care lucrează. Cu condiția, desigur, să și urmeze acest tratament.
În schimb, cei care pleacă în concedii, trebuie să își procure medicamentele singuri, contra cost și pot veni la orice cabinet de medicină de călătorie, inclusiv la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, pentru a le fi administrate„, ne-a declarat dr. Claudia Cambrea.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța mai spune că, anul trecut, în județ, au fost înregistrate patru persoane cu simptome, dintre care unul a fost trimis la Spitalul Victor Babeș.
Ministerul de Externe a transmis luni seară, 12 februarie, că românii care vor să plece în străinătate trebuie să citească atent condițiile de călătorie pentru țările pe care le vizitează, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu „malarie de import”, începând cu ianuarie.
Citește și:
Patru români s-au întors din Zanzibar cu malarie. Unul dintre aceștia este la terapie intensivă