Numită şi “Trestia mirositoare”, obligeana este folosită, încă din Antichitate, pentru tratarea unui număr impresionant de boli: de la cele fizice, până la cele psihice. „Licoarea magică” este un remediu excelent și pentru calmarea sistemului nervos.

Obligeana face parte din familia Araceae, originară din India. Medicina ayurvedică întrebuinţează planta în bolile de rinichi şi ficat, în reumatism şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În China obligeana este utilizată pentru recuperarea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale. În medicina tradiţională este recomandată în tratamentul tulburărilor psihice şi nervoase, cum ar fi: isteria, nevrozele anxioase şi depresive, psihozele, epilepsia.

Pe prospectul ceaiului de obligeană scrie că este antispastic, stimulent al secreţiilor gastro-intestinale, coleretic, eupeptic, sedativ, tonic nervos, îmbunătăţeşte memoria, uşor hipnotic, antiepileptic, iar extern contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular.

Ceaiul de obligeană este recomandat pentru îmbunătățirea digestiei și pentru reducerea spasmelor ce pot apărea la nivelul tubului digestiv și al căilor biliare.

Totodată, ceaiul de obligeană reprezintă un excelent remediu natural, utilizat cu succes în stimularea secreţiilor gastrointestinale şi ca diuretic cu eliminare de acid uric.

Ceaiul de obligeană calmează sistemul nervos şi ajută în tratarea balonărilor, artritei, diareei, anemiei, ulcerului stomacal, hiperacidităţii gastrice şi stărilor de greaţă şi vomă. Este foarte eficient în cazul sângerărilor uşoare intestinale.

Obligeana este foarte utilă, în cazul cancerului, după extirparea tumorilor maligne. Are cel mai bun efect după cancerul la colon sau cel cu extindere spre ficat, pancreas, splină, uter, plămâni şi sân.

Obligeana se foloseşte, în fitoterapie, pentru epilepsie, şocuri emoţionale, insomnii, coşmaruri, depresii, anxietate şi în alte tulburări psihice.

Obligeana are foarte multe proprietăţi asupra bolilor de stomac sau a celor digestive: gastrite, ulcere, pancreatite, constipaţii. În cazul acestor tratamente naturiste cu obligeană, este indicată atât tinctura (câte 30 de picături, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni), dar şi infuzia (rizomi uscaţi lăsaţi la infuzat 15 minute). Acţiunea depurativă şi antitoxică face ca obligeana să ducă la o curăţare rapidă a stomacului şi a intestinelor.

Tratamente naturiste pentru sistemul nervos

Toate aceste tratamente naturiste cu obligeană au un efect extraordinar şi asupra sistemului nervos. De ani de zile, obligeana se foloseşte, în fitoterapie, pentru epilepsie, şocuri emoţionale, insomnii, coşmaruri, depresii, anxietate şi în alte tulburări psihice.

În aceste cazuri, obligeana poate fi consumată sub formă de infuzii, pulbere uscată, tincturi sau chiar cataplasme (pentru durerile de cap).

Tratamente naturiste cu obligeană – contraindicaţii
  • Aceste tratamente naturiste cu obligeană sunt total contraindicate gravidelor, dar şi mamelor care alăptează.
  • nu trebuie să lăsaţi tratamentele la îndemâna copiilor deoarece, prin ingerarea unei cantităţi mari (peste 15 grame), obligeana are un puternic efect de excitare nervoasă, asemănător unul drog.
  • nu faceţi tratamente cu obligeană pe o durată mai mare de trei luni. După acest interval, faceţi o pauză de o luni, apoi puteţi să în reluaţi.