Odată cu venirea sezonului rece apar și afecțiunile sezoniere precum laringita, care implică cel mai adesea prezența tusei, răguşeala şi o stare generală supărătoare. Primele metode prin care poți trata această afecțiune sunt cele naturiste, mai ales dacă este tratată din pripă, înainte de a produce alte complicacții. 

 

La copii, laringita acută apare la sugari şi mai ales la copii între 1 şi 6 ani, fiind o inflamaţie mono sau polimicrobiană a mucoasei laringiene. Apare mai ales la schimbările climatice (trecerea de la primăvară la vară sau de la toamnă la iarnă) şi este consecutivă unei rinofaringite sau rinoadenoidite.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Laringita acută este mult mai gravă la copii decât în cazul adulților pentru că laringele copilului este mult mai îngustat decât la adult, având dimensiuni de 5 mm şi orice inflamaţie de numai 1 mm poate îngusta pana la 75% din filiera respiratorie a copilului.

În plus, mucoasa laringelui este mult mai moale la copil şi bogată în ţesut limfatic care îşi creste volumul uşor. Potrivit medicului Adina Zamfir, medic specialist ORL la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, citat de csid.ro mucoasa laringiană la copil este foarte reactivă astfel încât are tendinţa la spasm (adică poate să apară sufocarea când corzile vocale nu se mai deschid să treacă fluxul de aer către plămâni).

Remedii pentru adulți

Printre principalele cauze care declanşează această afecţiune la adulți se numără infecţia tractului respirator superior, iritarea corzilor vocale, sinuzita, refluxul gastro-esofagian şi alergiile. Potrivit csid.ro, chiar şi vorbirea excesivă, fumul de ţigară sau expunerea la noxele din mediul înconjurător duc la disconfort şi la iritarea corzilor vocale.

Este esenţial repausul vocal, odihnă la pat sau în cameră la o temperatură potrivită, între 20 – 22 grade Celsius. Urmează apoi inhalaţiile cu substanţe balsamice şi aplicarea de căldură locală în jurul gâtului pentru a calma şi diminua disconfortul.

Aerosolii cu antibiotice naturale, asemenea eucaliptului sau uleiului esenţial de lavandă, administrarea de antiinflamatorii sau de antibiotice naturale, precum uleiul esenţial de cuişoare, eucalipt, cimbru, mentă, fenicul, muguri de plop sau scoarţă de salcie sunt de asemenea indicate  în vindecarea laringitei.

Cele mai bune ceaiuri vindecătoare

Ceaiurile vindecă din interior, liniştesc şi hidratează zona inflamată. Cele mai eficiente ceaiuri în tratarea laringitei sunt urmatoarele:

Ceaiul de cimbru sau cimbrişor este calmant, antiviral, antiseptic, expectorant şi cicatrizant. Infuzia se face prin scufundarea unei linguriţe de plantă într-o cană de apă caldă, două cani de ceai pe zi fiind de ajuns pentru a avea un efect rapid şi garantat.

Ceaiul de flori de muşeţel este antiinflamator, antiseptic, emoilent şi cicatrizant şi se consumă de două ori pe zi. O linguriţă de plantă la o cană de apă este de ajuns pentru a crea o infuzie puternică şi eficientă. Este recomandat consumul a două căni de ceai pe zi.

Ceaiul din frunze de pătlagină este bactericid, hemostatic, cicatrizant, antiinflamator şi antiseptic. Se foloseşte atât ca gargară, cât şi ca infuzie rezultată din scufundarea unei linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită.

Indicat pentru acțiunea sa diuretică și sedativă este și ceaiul din fructe de fenicul. Se face infuzie dintr-o jumătate de linguriță cu fructe zdrobite, la o cană cu apă clocotită. Preparatul obținut se bea în trei reprize după mesele principale.

Foarte bun în laringită este și amestecul obținut dintr-o jumătate de pahar cu suc de lămâie și un pahar cu miere. Preparatul se fierbe câteva minute la foc mic. Se consumă o linguriță din acest amestec o dată la cinci minute.

Excelent este și siropul de smochine preparat astfel: 500 g fructe se amestecă bine cu 250 g miere și se fierb într-un litru de apă. Se consumă o linguriță, de două ori pe zi. Util este și hreanul ras amestecat cu miere în cantități egale, din care se consumă trei lingurițe, după mesele principale.

Virtuțile cepei în laringită sunt cunoscute din bătrâni. Se fierb la foc mici două cepe cu tot cu coajă timp de cinci minute într-o cană cu apă, se lasă la răcit zece minute, apoi se strecoară. Se consumă cât mai fierbinte posibil, licoarea acționând foarte repede.

SFAT. Pentru adulți sunt eficiente și compresele pe torace cu rădăcini de hrean ras sau cu făină de muștar negru.

Netratată, laringita poate degenera în insuficienţă respiratorie, accese de sufocare şi tuse puternică.

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.