Originare din țările asiatice, cuișoarele sunt folosite pe scară largă în bucătăriile acestor zone, dar nu numai. Ele au și o serie de utilizări medicinale, fiind de ajutor atunci când vine vorba de digestie, sistem imunitar și sănătatea oaselor.

Originară din Insulele Mirodeniilor, această plantă înaltă şi subţire, veşnic verde, poate atinge înălţimi de 20 m. Florile ei cresc în buchete şi, când înfloresc, se deschid ca nişte clopoţei coloraţi în roşu cu alb. Totuşi, arborii maturi înfloresc rareori, pentru că mugurii florilor se culeg pentru a fi folosiţi drept cuişoare. Arborele produce aceste cuişoare abia la vârsta de 20 de ani şi rămâne fertil încă 50 de ani.

În scop terapeutic se utilizează mugurii de floare, care se distilează şi astfel se obţine ulei esenţial de cuişoare, cu efecte benefice notabile asupra stării de sănătate.

Uleiul de cuişoare este compus în principal din eugenol, o substanţă anestezică şi antiseptică. Cuişoarele mai conţin tanini şi flavonoide – antioxidanţi anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor.

Cuişoarele sunt antiseptice, antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice(calmeaza durerea), antiinflamatorii, tonice, stomahice(favorizeaza digestia), carminative(antibalonare), antiulceroase, antitrombotice, antioxidante si anticancerigene.

Cuişoarele sunt indicate în caz de:  viermi intestinali, dureri de dinţi, balonare, gastrită, dispepsii, dureri reumatice, infecţii ale nasului, urechii, gâtului şi infecţii genito-urinare, tromboză etc.

Cuișoarele îmbunătățesc digestia prin stimularea secreției de enzime digestive și înlătură greața și flatulența. Rumenește 3 cuișoare într-o tigaie fără ulei, pisează-le bine și ia pulberea împreună cu o linguriță de miere.

Cuișoarele conțin compuși care ajută sistemul imunitar prin creșterea numărului de globule albe din sânge. În plus, au proprietăți antibacteriene care luptă împotriva unui mare număr de agenți patogeni – în trecut, și-au dovedit eficacitatea împotriva holerei.

Ajută la controlul diabetului

La bolnavii de diabet, insulina fie este produsă în corp în cantitate insuficientă, fie nu este produsă deloc. Extractul de cuișoare, arată un studiu american, imită în anumite privințe insulina, astfel încât ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Tinctura de cuișoare include compuși fenolici precum eugenolul și derivații lui. Aceștia păstrează densitatea osoasă și îmbunătățesc rezistența la întindere a oaselor în caz de osteoporoză. Cuișoarele au fost utilizate în timp și pentru durerile de dinți, care pot fi atenuate tot datorită prezenței eugenolului.

Remediu pentru durerile de cap

Poți diminua durerea de cap cu ajutorul cuișoarelor. Bea un pahar cu lapte în care ai pus 3 cuișoare pisate împreună cu un vârf de linguriță de sare.

Cuișoarele se află în cercetări pentru proprietățile lor anticanceroase. Un studiu arată că sunt de ajutor în fazele incipiente ale cancerului de plămâni.

Precauţii şi contraindicaţii

Consultaţi un specialist înainte de a vă administra uleiul esenţial: eugenolul pe care îl conţine poate avea efect cororziv asupra mucoaselor.

Capsulele cu ulei de cuişoare trebuie sâ fie filmate, protejate gastric, adică să nu poată fi erodate de sucul gastric.

Diluaţi uleiul esenţial în ulei vegetal înainte de a-l aplica direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri.

Administrarea cuisoarelor este contraindicata persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui si femeilor insarcinate. De asemenea, supradozarea irita sistemul nervos central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.