Petrecerea timpului în natură ne expune unui pericol, mușcăturile de căpușă. Mușcătura de căpușă nu numai că îți da bătăi de cap întrucât trebuie să apelezi la ajutor de specialitate pentru a-ți fi scoasă căpușă din piele, însă poate fi și extrem de periculoasă, unele căpușe fiind purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi, bacterie care declanșează boală Lyme.

Vă prezentăm mai jos câteva metode de prevenire a mușcăturii de căpușă.

Folosește un repelent împotriva căpușelor înainte de a ieși din casă

În comerț găseșți o sumedenie de produse care țîn insectele la distanță. Folosește un asemenea produs, fie el sub formă de crema, fie sub formă de spray, înainte de a petrece timp în natură.

Spre exemplu, dacă știi că vei merge la o plimbare în parc, ori dacă mergi să faci un grătar la pădure, aplică neapărat un asemenea produs pe pielea expusă. Chiar dacă ai pantaloni lungi, aplică produsul pe glezne, acolo unde pantalonul ți se poate ridică, permițând accesul căpușelor.

Apelează la o firma pentru dezinsecția curții

Gazonul din grădina ta poate fi mediul ideal pentru căpușe, mai ales dacă ai animale de companie. Apelează, periodic, la o firma specializată în dezinsectii, pentru eliminarea căpușelor din grădina ta.

Aplică un strat de permetrina pe încălțări, pe corturi, pe obiectele folosite în camping și chiar și pe haine – permetrina este o substanță insecticidă, care ucide căpușele, dar și alte insecte. Mai ales dacă mergi în camping cu familia, folosește permetrina pentru a acoperi suprafețele expuse popularii cu căpușe, pentru a te asigura că aceste insecte vor stă departe de ține și de familia ta.

Verifică-ți animalele de companie

Câinii sunt, în mod special, expuși mușcăturilor de căpușe. Animalul de companie poate aduce căpușe în casă ta, așa că trebuie să îl verifici cu regularitate. Apelează la ajutorul unui medic veterinar, care îți va oferi soluții care vor ține căpușele departe de pielea prietenului tău necuvântător.

Acoperă-ți pielea

Pantalonii îndesați în șosete nu arată tocmai drăguț, însă dacă sănătatea ta depinde de asta, fă un efort și uită de stil. Când petreci timp în pădure sau la munte, în locuri cu vegetație abundență, asigura-te că îți acoperi picioarele cu haine, pentru a reduce riscul de a te pricopsi cu una sau mai multe mușcături de căpușă. Da, este posibil să îți fie cald, însă dacă alegi materiale naturale precum inul, căldură nu îți va da mari bătăi de cap și vei fi ferit și de radiațiile UV.

Poartă haine deschise la culoare

Hainele pe care le porți atunci când petreci timp în natură ar trebui să fie mereu deschise la culoare pentru a-ți fi ușor să identifici căpușele care se cățără pe hainele tale.

„De acum până la iarnă, atunci când ieșiți afară, mai ales dacă ieșiți să plimbați un animal de companie sau dacă ieșiți să va plimbați în locuri unde există vegetație, ar trebui să purtați pantaloni lungi și pantofi închiși”, a precizat Kateryn Rochon, entomolog la Universitatea Manitoba din Canada.

Folosiți produse de respingere a insectelor cu DEET (dietiltoluamid) atunci când va plimbați în zone împădurite, a sugerat această. Și, având în vedere că nicio metodă de protecție împotriva căpușelor nu este infailibilă, ar fi bine să va verificați pe dumneavoastră, copiii și animalele de companie după ce ați petrecut timp în aer liber

Uneori, căpușele arată că niște semințe de susan negru, a spus Rochon. Dacă gășiți o căpușă care nu s-a atașat, înlăturați-o rapid înainte să apuce să va muște. „Dacă această este atașată, folosiți o pensetă subțire pentru a o înlătura. Apoi dezinfectati zona mușcăturii și treceți dată în calendar, că să va amintiți când ați fost mușcat”, a spus această într-un comunicat de presă al universității. După ce îndepărtați căpușă, spălați-va pe mâini cu apă și săpun.

„Apoi fiți atent că dumneavoastră, copiii sau animalele de companie să nu dezvolte simptome de infectare pe parcursul a 30 de zile de la înlăturarea căpușei. Simptomele de infectare sunt asemănătoare cu cele de răceală, precum migrenele, febra și, în cazul bolii Lyme, erupții cutanate cu un diametru de cel puțîn 5 centimetri, care în timp se extind”, a mai adăugat Rochon.

Ar fi bine să păstrați căpușă pentru a fi testată bacteriologic în cazul apariției simptomelor, a subliniat această. Așezați căpușă într-un borcan uscat sau geantă cu fermoar și puneți-o în congelator pentru eventuale analize ulterioare.

Sursa: www.exquis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.