De ce este bine să consumăm leurdă. Beneficiile „usturoiului sălbatic”

Leurda, supranumită și „usturoiul sălbatic”, datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primăverii și este o plantă extraordinar de sănătoasă, având efecte miraculoase asupra organismului nostru.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Publicitate
brands war Constanta noiembrie 2020 reduceri imbracaminte incaltaminte

Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară plantă cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.

Beneficiile leurdei în tratarea afecțiunilor

Tratează afecțiunile gastrointestinale
Având proprietăți curative foarte puternice, leurdă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienței biliare, a colicilor abdominali, balonarii și dizenteriei. De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali.

Purifică organismul
Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăți depurative și capacitatea de a purifică sângele, ficatul, stomacul și intestinele.

Tratează afecțiunile sistemului nervos
Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive și stările de anxietate.

Ameliorează problemele renale
Pe lângă celelalte beneficii ale leurdei, această are și capacitatea de a curată rinichii și vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de guță.

Tratează bolile respiratorii
În cazul afecțiunilor precum bronșită, tuberculoză pulmonară sau infecții la nivelul cailor respiratorii superioare, cum ar fi gripă sau răceală, leurdă are efecte miraculoase și este un remediu natural extrem de folositor. De asemenea ameliorează insuficientă respiratorie provocată de tușe.

Previne apariția afecțiunilor la nivelul creierului
Leurdă consumată regulat poate duce la prevenirea bolii Alzheimer dar și a demenței. Mai mul decât atât, din pricina unor substanțe pe care le conține ajută la sporirea activității creierului, stimulând memoria și concentrarea.Ameliorează reumatismul: Folosită extern are efecte miraculoase în combaterea reumatismului pentru această cele mai indicate fiind cataplasmele cu frunze tinere de leurdă.

Vindecă rănile: Tot prin uz extern, leurdă tratează efectiv eczemele, herpesul, rănile greu vindecabile, scrofuloză și alte boli cronice de piele. Pentru furunculi se pot folosi cataplasmele cu frunze de leurdă.

Tratează afecțiunile cardiovasculare: Ajută la curățarea sângelui de substanțele toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului și previne accidentele vasculare.

Înlătura efectele fumatului: Leurda este benefică și în cazul fumatului deoarece poate înlătura efectele nocive ale nicotinei din organism.

Sursă: www.frunza-verde.ro

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar