Știți că dovleacul, consumat crud sau copt are efecte terapeutice uluitoare asupra organismului nostru? Chiar dacă este o legumă a toamnei, acesta poate fi consumat şi în zilele friguroase de iarnă, fiind un deliciu bogat în antioxidanţi şi vitamine.
Dovleacul face parte din familia cucurbitaceelor și a devenit popular în medicina tradițională datorită efectelor terapeutice pe care le are asupra întregului corp uman.
Dovleacul este sărac în calorii (26 kcal/100 g) și conține o mulțime de vitamine (A, B, C, E, K, T, PP). El este de 5 ori mai bogat în caroten decât morcovii.
Consumul acestei legume ajută la reglarea glicemiei, întărirea sistemului imunitar, scăderea rescului de apariție a bolilor cardiace și chiar a cancerului.
Funcția dovleacului în întărirea sistemului imunitar
Dovleacul este bogat în vitamina A, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, virușilor și bolilor infecțioase. Mai mult, conținutul generos de vitamina C din dovleac ne ajută să ne vindecăm mai ușor de răceală sau de gripă, ea crescând producția de globule albe, ajutând celulele imune (numite celule albe sau leucocite) să funcționeze eficient și accelerează vindecarea rănilor.
Pe lângă aceste două vitamine importante, dovleacul este și o bună sursă de vitamina E, fier și folat, toate acestea fiind esențiale pentru un sistem imunitar puternic.
Modalități de consum
Dovleacul este un aliment destul de versatil. El se poate consuma crud, copt sau fiert, atât în prăjituri, cât și în preparate sărate.
Sursa foto: Pexels
Citește și
Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!