Dovleci
Dovleci
Știți că dovleacul, consumat crud sau copt are efecte terapeutice uluitoare asupra organismului nostru? Chiar dacă este o legumă a toamnei, acesta poate fi consumat şi în zilele friguroase de iarnă, fiind un deliciu bogat în antioxidanţi şi vitamine. 

Dovleacul face parte din familia cucurbitaceelor și a devenit popular în medicina tradițională datorită efectelor terapeutice pe care le are asupra întregului corp uman.

Dovleacul este sărac în calorii (26 kcal/100 g) și conține o mulțime de vitamine (A, B, C, E, K, T, PP). El este de 5 ori mai bogat în caroten decât morcovii.

Consumul acestei legume ajută la reglarea glicemiei, întărirea sistemului imunitar, scăderea rescului de apariție a bolilor cardiace și chiar a cancerului.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Funcția dovleacului în întărirea sistemului imunitar

Dovleacul este bogat în vitamina A, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, virușilor și bolilor infecțioase. Mai mult, conținutul generos de vitamina C din dovleac ne ajută să ne vindecăm mai ușor de răceală sau de gripă, ea crescând producția de globule albe, ajutând celulele imune (numite celule albe sau leucocite) să funcționeze eficient și accelerează vindecarea rănilor.

Pe lângă aceste două vitamine importante, dovleacul este și o bună sursă de vitamina E, fier și folat, toate acestea fiind esențiale pentru un sistem imunitar puternic.

Modalități de consum

Dovleacul este un aliment destul de versatil. El se poate consuma crud, copt sau fiert, atât în prăjituri, cât și în preparate sărate.

Sursa foto: Pexels

Citește și

Gutuia, aurul toamnei care întărește sistemul imunitar. Ce beneficii pentru sănătate mai are consumul acestui fruct

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.