Perele, fructele cu cel mai scăzut indice glicemic. Beneficiile “darului de la zei”

Folosită în salate, sosuri sau în deserturi, para a fost menţionată încă din Antichitate. Filosoful şi scriitorul grec Homer a scris în „Odiseea“ despre pară că este „un dar de la zei“. 

Dincolo de coaja lor aurie, perele conţin un întreg depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar.

Conform unor studii ştiinţifice, para este fructul cu cele mai mici şanse să provoace alergii. De aceea, se recomandă să fie primul fruct oferit copiilor mici în procesul acestora de alimentaţie.

Vitaminele C şi K, dar şi cuprul conţinut de pere acţionează asemenea unor antioxidanţi care ne protejeaza celulele de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi, principala cauza a apariţiei cancerului. O pară medie conţine până la 11% din doza zilnica de vitamina C şi aproape 10% din cea de cupru.

Pentru ca sunt o sursă de fibre, perele ajuta la scăderea presiunii arteriale. Studiile au demonstrat ca fibrele pot înlătura colesterolul rău, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de infarct cu până la 50%.

Tot datorită conţinutului mare de fibre, perele ajută la menţinerea sănătăţii colonului. Pectina este însă cea care are efectul diuretic necesar reglării tranzitului intestinal.  Zaharoza şi glucoza conţinute de pere ne ajută să obţinem energie, iar un pahar de suc de pere este indicat împotriva febrei sau a răcelii.

Previn apariţia osteoporozei

Perele pot conţine o cantitate foarte mare de bor care ajută la reţinerea calciului în organism, nivelul redus de calciu din oase fiind principala cauză a apariţiei osteoporozei.   “De asemenea, perele sunt recomandate şi femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Perele conţin o cantitate mare de carbohidraţi solubili, prin urmare sunt o alegere foarte bună şi înainte de antrenamente, precum şi în curele de slăbire”, spun specialiştii.

Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă.

Se recomandă consumul cu coajă

Pentru a beneficia de proprietăţile acestor fructe delicioase de toamnă se recomandă consumul cu tot cu coajă. Din pere se pot face decocturi şi compoturi care sunt bogate în substanţe cu proprietăţi astringente numite tamine, fiind de un real folos în tulburările intestinului. Sucurile de pere reglează digestia şi sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat şi obezitate. Vinul de pere este recomandat în cazul litiazei renale, a diabetului și a celulitei, întrucât sub această formă are efect antiseptic și diuretic. Fructele uscate sunt folosite adesea pentru ceai sau decoct, în scopuri terapeutice. Decoctul de fructe uscate se consuma indulcit cu miere si are efect antiseptic si astringent.

Pe lângă efectele lor terapeutice, perele pot fi folosite și în cosmetică. Astfel, măștile din pere au rol astringent, revitalizant și totodată hrănitor, ajutând la curățarea, împrospătarea și hidratarea fetei. În cazul tenului matur trebuie avută în vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte și spălate.

Sursa: www.adevărul.ro/www.farmaciata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.