“Copacul lui Dumnezeu” sau “cel care nu moare nicioada”, Moringa Oleiferă este o plantă extrem de prețioasă pentru că putem să folosim de la ea totul, de la rădăcina până la, ultima frunză.

Până în prezent, oamenii de știință au investigat amplu doar o parte din numeroasele beneficii de sănătate oferite de această plantă. Cercet. Dr. Horațiu Albu, master în biologia moleculară, ne spune care pot fi efectele benefice ale acestei plante miraculoase asupra sănătățîi noastre.

Moringa este foarte hrănitoare

Moringa, un copac destul de mare indigen în nordul Indiei, vine cu avantajul că aproape toate părțile îi pot fi consumate sau utilizate că ingrediente în diferite medicamentele fitonutritionale sau remedii tradiționale pe baza de plante.

Frunzele și pastaile sunt frecvent consumate în anumite părți ale Indiei și Africii. Frunzele sunt o sursă excelență de proteine, vitamine și minerale. Astfel, o ceașcă de frunze proaspete, tăiate conține 2g proteine complexe și o proporție importantă din necesarul zilnic de Vitamina B6 (19%), Vitamina C (12%), Vitamina B2 (9%), Vitamina A (9%) sub formă beta-carotenilor, Fier (11%) și Magneziu (8%). În țările occidentale, frunzele uscate și apoi transformate sub formă de pulbere sau capsule sunt utilizate pentru suplimentare nutritionala.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Pastaile sunt în general mai scăzute în vitamine și minerale decât frunzele însă excelează în conținutul de Vitamina C, o ceașcă de păstăi proaspete, feliate (100 grame) aducând 157% din necesarul ei zilnic.

Moringa este bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care acționează împotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Nivelurile ridicate de radicali liberi și stresul oxidativ pot contribui la inflamație, boli degenerative, îmbătrânire dar și la apariția și derularea majorității bolillor cronice inclusiv cele cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2.

Mai mulți compuși antioxidanți au fost gășiți în frunzele Moringa. Astfe, pe lângă Vitamina C și beta-carotenii enumerați mai sus, Moringa aduce și multă Quercetina și Acid clorogenic, compuși fitonutritionali care pot participa la scăderea tensiunii arteriale și la moderarea nivelului zahărului din sânge, după mese.

Un studiu efectuat pe femei care au primit în dietă circa 7g de pulbere de frunze de Moringa în fiecare zi, timp de trei luni, a indicat creșterea semnificativă a nivelelor antioxidante ale sângelui.

Moringa poate scădea nivelul zahărului din sânge

Glicemia crescută aduce în timp probleme serioase ale sănătățîi și reprezintă elementul caracteristic principal al diabetului zaharat. Mai multe studii relevante (majoritatea pe modele experimentale animale) au arătat că Moringa poate ajută la scăderea nivelului de zahăr.

Recent, la 30 de femei care au luat 7g de pulbere de frunze de moringa în fiecare zi, timp de trei luni s-a înregistrat o scădere a glicemiei medii cu 13,5%. În plus, într-un studiu mai mic realizat pe pacienți diabetici s-a constatat că adăugarea a 50 de grame de frunze de Moringa la o masă a redus cu 21% nivelul glicemiilor, efecte care au fost puse cel mai probabil pe seama izotiocianatilor conținuți.

Moringa poate reduce inflamația

Inflamația este răspunsul natural al organismului la diverse agresiuni care lezează țesuturile. Este un mecanism protectiv esențial pentru supraviețuire însă dacă se prelungește poate deveni o problema majoră de sănătate conducând la boli cronice, degenerative și cancer.

„Multe fructe, legume, ierburi și mirodenii sunt cunoscute pentru efecte anti-inflamatorii. Acestea includ turmeric și rodii. Frunzele de Moringa, păstăi și semințe s-au dovedit a avea și proprietăți anti-inflamatorii, care se pot datora și izotiocianatului”, spune specialistul.

Moringa poate reduce colesterolul

Cantitățile mari de colesterol din sânge au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Multe alimente vegetale pot reduce în mod eficient colesterolul. Acestea includ semințele de în, ovazul și migdalele.

Atât studiile pe animale, cât și cele umane au arătat că Moringa poate avea efecte similare de scădere a colesterolului. Moringa oleiferă poate reduce nivelul de colesterol din sânge, ceea ce ar trebui să conducă la reducerea riscului de boli de inima.

Moringa poate proteja împotriva toxicitătii arsenicului

Contaminarea cu arsenic din alimente și din apă este o problema în multe părți ale lumii. Chiar și orezul care nu este cultivat în condiții ecologice poate conține niveluri deosebit de ridicate. Deși arsenicul din alimente sau apă nu produce simptome de toxicitate imediat, expunerea pe termen lung poate duce la probleme de sănătate.

Studiile observaționale indică faptul că expunerea pe termen lung la arsenic poate crește riscul de cancer și boli de inima iar frunzele și semințele de Moringa introduse în dietă pot proteja împotriva anumitor efecte ale toxicitătii arsenicului.

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.