Gutuile sunt delicioase și parfumate. Le consumăm în compot și dulceață, dar sunt foarte bune și în stare naturală. Specialiștii spun că au multe beneficii pentru sănătate. Ajută în curele de slăbire, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății.

Consumul de fructe și legume de sezon, locale, este nu doar sănătos, ci și convenabil în ceea ce privește prețurile. Profită, așadar, de faptul că toamna se găsesc gutui în toate piețele și consumă cât mai des acest fruct. Deși gutuile se coc toamna, aceste fructe pot fi consumate pe toată perioada anului dacă le conservi sub formă de compot, suc, jeleu sau dulceață.

Iată 10 motive pentru care este bine să mănânci gutui
1. Gutuile ajută în curele de slăbire

Au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă având numai 57 de calorii, conform. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține pentru mai mult timp starea de sațietate, un avantaj în cura de slăbire. Poți consuma felii de gutuie crudă stropite cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu se oxida, ca gustare, între micul dejun și prânz, de exemplu.

2. Ameliorează problemele gastrointestinale

Catechina și epicatechina care se regăsesc în fibrele din gutui curăță colonul de toxine și protejează membrana care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

3. Au proprietăți antiinflamatoare și antialergice

Gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind cam un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Această vitamină susține sistemul imunitar și are proprietăți antiinflamatoare, însă are și proprietăți antialergice. Dermatita atopică, dar și cistita, pot fi atenuate prin consumul de gutui.

4. Reduc ridurile

Pentru că au un nivel mare de vitamine și antioxidanți din gutui ajută pielea să își păstreze tinerețea și aspectul sănătos. Antioxidanții ajută la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând apariția ridurilor, eliminând petele și contribuind la protecția pielii împotriva efectelor radiațiilor solare.

5. Tratează greața și vărsăturile

Proprietățile diuretice ale gutuilor contribuie, de asemenea, la reducerea senzației de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Se recomandă consumul de gutuie crudă sau fiartă.

6. Reglează tensiunea arterială

Datorită potasiului pe care îl conțin, consumul de gutui poate menține tensiunea arterială în parametri  normali, reduce riscul de afecțiuni cardiace și de infarct.

7. Stimulează circulația sangvină

Ajută circulația datorită conținutului bogat în fier, cupru și zinc, minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii.

8. Stimulează creșterea părului

Atunci când producția de globule roșii este mare și sângele circulă bine prin tot corpul, acest lucru duce și la creșterea fluxului sangvin spre scalp, ceea ce duce, mai departe la stimularea creșterii părului.

9. Combat stresul și anxietatea

Gutuile conțin antioxidanți care ajută la reducerea stresului și la instalarea unei stări de calm, la combaterea și la prevenirea anxietății.

10. Ar putea preveni cancerul

Tot datorită faptului că sunt bogate în antioxidanți gutuile neutralizează efectele radicalilor liberi din organism, ajutând la prevenirea unei serii de afecțiuni, printre care și cancerul.

Gutuile încep să se coacă din luna septembrie. Când le cumperi din piețe, evită gutuile verzi, necoapte bine, întrucât au o aromă neplăcută și alege-le pe cele galbene, bine coapte. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros, cum ar fi o cămară, departe de lumină și surse de căldură. Dacă vrei să le păstrezi mai multe săptămâni, le poți depozita în frigider.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!