Zmeura se găseşte într-o varietate de culori – de la negru la purpuriu, roşu, portocaliu, galben şi alb. Fructele sunt mici sau mari, rotunde, lungite sau conice. Zmeura roşie este cea mai cultivată în întrega lume. Zmeura se află în plin sezon în perioada iunie – octombrie. 

Delicioasa zmeura are un continut scazut de calorii si grasimi. Cu toate acestea, este o sursa bogata de fibre dietetice si antioxidanți. 100 g fructe de padure detin doar 52 de calorii, dar asigura 6,5 ​​g de fibre (16% din aportul zilnic recomandat).

Zmeura are un nivel semnificativ ridicat de substante fitochimice: flavonoide fenolice, precum antocianine, acid elagic (tanin), quercetina, acid galic, cianidina, pelargonidina, catechine, kaempferol și acid salicilic. Studiile științifice arata ca compușii antioxidanți din aceste fructe de padure joaca un potential rol în vindecarea cancerului,  impotriva îmbatranirii (antiaging), a inflamației și a bolilor neurodegenerative.

Zmeura proaspata este o sursa excelenta de vitamina C, care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural. 100 g fructe de padure furnizeaza 26,2 mg, sau aproximativ 33% din doza zilnica recomandata. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajuta organismul uman sa dezvolte rezistența la agenții infecțioși, sa contracarați inflamațiile și sa anihileze radicalii liberi nocivi.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Zmeura conține vitamine antioxidante precum vitamina a și vitamina E. În plus fața de antioxidanții menționați mai sus, este bogata și în multe alte substanțe antioxidante polifenolice, flavonoide, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul, deși în cantitați relativ mici. În total, acești compuși acționeaza ca protector împotriva radicalilor liberi obținuți din utilizarea oxigenului și a speciilor reactive de oxigen (ROS) care joaca un rol în îmbatranirea și în diferite procese ale bolilor.

Zmeura are o valoare ORaC (capacitate de absorbție a radicalilor oxigenului) de aproximativ 4900 µm TE la 100 grame, situand-o printre fructele ORaC de top.

Conțin o cantitate buna de minerale precum potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulare și corporale si ajuta la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Manganul este utilizat de organism ca si co-factor pentru puternica enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Cuprul este esențial în producerea de globule roșii.

Sunt bogate în grupul complex de vitamine B și vitamina K. Zmeura conține cantitați foarte bune de vitamina B6, niacina (B3), riboflavina (B2) și acid folic. aceste vitamine ajuta organismul în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grasimilor.

Beneficii de top:
1.Arderea grăsimilor

Fructul este bogat în fibre și mangan. Fibrele ajută la încetinirea procesului digestiv astfel încât senzația de sațietate poate persista mai mult, iar manganul este un mineral care ajută la menținerea valorilor înalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grăsimilor. Cura cu zmeură, făcută o perioadă cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutății corporale. Secretul constă în faptul că, în cantități mai mari (peste 200 g), zmeura reduce pofta de mâncare, reducând chiar și secrețiile gastrice și “anesteziind” foamea, inclusiv dorința de dulce. De asemenea, un oligoelement conținut din abundență de către zmeura, manganul, crește rata metabolismului.

2.Consolidarea sistemului imunitar

Mineralele, precum vitamina C, au rolul de a ajuta organismul să dezvolte țesuturi conjunctive puternice și un sistem imunitar capabil să respingă atacul micro-organismelor. Alături de vitamina C, zmeura conține și potasiu. Zmeura conține substanțe precum flavonoidele și fitochimicalele care contribuie la prevenirea apariției multor boli. Acest fruct are în compoziție substanțe care ajută la preîntâmpinarea infecțiilor vezicii urinare prin împiedicarea aderenței bacteriilor la celulele care căptușesc pereții tractului urinar.

3.Vedere sănătoasă

Zmeura este bogată în compuși importanți pentru o vedere sănătoasă. Substanța considerată a fi responsabilă de aceasta calitate este luteina.

4. Afecțiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răgușeala

Pentru a preveni toate acestea, se consumă sirop de zmeură, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum și ceaiul de zmeură îndulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care își solicită foarte mult coardele vocale.

5.Boală canceroasă

Zmeura conține anumite substanțe numite fenoli care au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariția mutațiilor și malignizarea celulelor din organismul uman. Unele studii făcute în China și în Statele Unite evidențiază că cei care consumă frecvent fructe cum ar fi zmeura, cireșele roșii și negre, murele, afinele, căpșunile, coacăzele negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer decât persoanele care nu consumă aceste fructe.

6. Combate îmbătrânirea prematură

Un studiu realizat în Statele Unite de către un colectiv condus de dr. J. Beekwilder, a arătat că zmeura este extrem de bogată în substanțe cu efect antioxidant. Astfel, a fost considerat cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanții din zmeură protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, ce declanșează îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al zmeurei, trebuie să consumi zilnic 150 grame din acest fruct, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu zmeură, se pot consuma și alte fructe ale verii, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele roșii, afinele sau murele.

7.Constipație

Zmeura este fructul cel mai bogat în fibre alimentare, substanțe nedigerabile, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Prin urmare, cura cu zmeură este unul din cele mai simple și cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Zmeura se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consistentă de minimum 100 de grame, eventual amestecate cu puțină miere și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul trebuie făcut timp de 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile.

8.Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal

Pentru a tratat această afecțiune, se face cură cu zmeură vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă și primăvară, e recomandat consumul de ceai de zmeură, minimum 2 căni pe zi.

9.Ciclu menstrual neregulat, dureros, cu hemoragie abundenta

Ceaiul de frunze și fructe de zmeură face minuni când vine vorba de aceste afecțiuni. Cu toate acestea, nu este indicat ca femeile care suferă de constipație să consume ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea, câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.

10.Combaterea ridurilor

Specialiștii în frumusețe indică faptul că 6 linguri de zmeură proaspătă se combină, cu ajutorul mixerului electric, cu 3 linguri de iaurt, formându-se o pasta care se aplică sub forma unei măști pe obraji, pe bărbie, pe frunte și pe pomeți. Masca se ține vreme de 15 minute, apoi se îndepărtează prin spălare cu un tampon de vata înmuiat în apă călduță sau în ceai de mușețel.

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar