Concurs Kures
Devenit deja o tradiție la Medgidia, concursul de lupte tradiționale tătărești s-a desfășurat, în acest week-end, pe stadionul Iftimie Ilisei din localitate, reunind la start zeci de participanți, dar și sute de spectatori.

Filiala locală Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Medgidia a organizat duminică, în zona pătrățel din incinta stadionului „Iftimie Ilisei” evenimentul dedicat luptelor tradiționale tătărești – Kureș.

Organizarea manifestării dedicate luptelor tradiționale tătărești a devenit deja o tradiție la Medgidia, aici comunitatea tătară fiind una numeroasă, dovadă și participare numeroasă la competiție.

Competiția s-a desfășurat pe trei categorii – Localnici, Tineret și Open.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

La start s-au aliniat 45 de concurenți din care șase la „Localnici”, 21 la „Tineret” și 18 la „Open”. Aceștia au fost susținuți, de pe margine, de numeroși spectatori, dar și de reprezentanții conducerii UDTTMR, deputatul UDTR – Amet Varol, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, Muftiul Cultului Musulman – Muurat Iusuf, președintele UDTTMR Medgidia Arslan Ozghiun și primarul municipiului Medgidia – Valentin Vrabie, președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu.

La categoria „Localnici” locul 1 a fost ocupat de IBRAM GEANER, iar locul II de IBADULA ILHAN.

La categoria „Tineret”, locul I l-a câștigat IBRAM GEANER, iar poziția secundă i-a revenit lui MOLOGANI GEILAN.

La categoria „Open” clasamentul a fost următorul: Locul I GELIL DENIS, Locul II ISLEAM SERHAN.

„Vreau să mulțumesc Primăriei Medgidia și primarului Valentin Vrabie pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui eveniment, conducerii UDTTMR, președintelui Gelil Eserghep și tuturor participanților. Ducem, prin astfel de manifestări, tradiția mai departe, în Medgidia este o comunitate care, de-a lungul anilor, a avut multi campioni, este un oraș cu tradiție în lupte tătărești. Noi ducem mai departe ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri și îi încurajăm pe cei tineri să fie alături de comunitate.

Îi asigur pe toți reprezentanții comunități noastre că și următoarele evenimente vor fi o reușită cu sprijinul fiecaruia dintre noi. În calitate de președinte vreau să las ceva copiilor noștri. Avem mai multe proiecte în lucru. Muțumsc tuturor celor care au încredere în mine și îmi sunt alături”, a declarat Arslan Ozghiun, președintele UDTTMR Medgidia.

În luptele tradiționale tătărești Küreş, cunoscute și ca Qușaq Küreşĭ (luptă cu centură), răsplata luptătorilor se face și ea conform obiceiului străvechi. Berbecul (qoșqar) se acordă câștigătorului locului întâi, campionului (peluan). În funcție de importanța categoriei crește și valoarea premiului cel mare.

Fie că e un batal sau un tăuraș, este o demonstrație de forță în plus a peluanului dacă urcă premiul pe umeri și dansează în ritmul dawulei și zurnalei.

„Steagul” (bayraq), o creangă împodobită cu diverse obiecte de vestimentație – un obicei întâlnit și în alte evenimente importante din viața tătarilor- se acordă ca premiu luptătorului situat pe locul secund.

Bayraq-ul are o însemnătate simbolică foarte importantă în procesul de premiere în luptele tătărești.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar