rechizite
rechizite
Asociația Pro Consumatori, vocea consumatorilor din România, atrage atenția părinților că trebuie să evite să cumpere rechizite școlare fabricate în China, acestea putând pune în pericol viața și sănătatea copiilor. Mai multe țări europene au retras de la consum mai multe articole pentru școală, deoarece conțineau o serie de compuși chimici dăunători organismului.

Asociația Pro Consumatori (APC) face cunoscut părinţilor continuţul unor alerte de pe platforma Safety Gate – sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, cu scopul conștientizării acestora cu privire la evitarea achiziţionării rechizitelor şcolare fabricate în China care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea copiilor noştri. Acțiunea se derulează în cadrul Campaniei naționale de informare și educare a consumatorilor “Rechizite sigure pentru copiii noștri!”.

APC a trans un semnal de alertă cu privire la depășirile ale compușilor chimici dăunători organismului copiilor prezente în rechizitele copiilor:

Depăşiri de 73.000 de ori a cantităţii de cadmiu din unele rechizite şcolare!

Publicitate
Energia Residence cartier rezidential apartamente de vanzare imobiliare Constanta dezvoltator imobiliar

Depăşiri de până la 440 de ori a limitei detectabile de ftalaţi din rechizitele şcolare!

Depăşiri de 415 ori a cantităţii de plumb din unele rechizite şcolare!

Depăşiri de 218 ori a cantităţii de nichel din unele rechizite şcolare!

Depăşiri de 93 de ori a cantitaţii de benzen din unele rechizite şcolare!

Alerte emise de statele membre UE din platforma Safety Gate privind rechizitele școlare: 

Experţii Asociaţiei Pro Consumatori au extras de pe platforma Safety Gate alertele autorităţilor din statele membre ale Uniunii Europene cu atribuţii în domeniul verificării produselor nealimentare în general şi al rechizitelor şcolare, în special, prin analize de laborator.

Redăm mai jos conţinutul unor buletine de încercări referitoare la rechizitele şcolare fabricate în China, astfel:

 • Autoritatea din Finlanda a identificat o concentraţie de 7,8%, respectiv de 63% de ftalat de bis (2- etilhexil) (DEHP) în policlorura de vinil folosită la fabricarea unor modele de penare;
 • Autoritatea din Ungaria a retras de la comercializare o marcă de penar din plastic cu fermoar pentru creioane deoarece cantitatea de ftalat de di (2-etilhexil) (DEHP) identificată în plasticul din care era confecţionat penarul a fost de 20 % din greutatea materialului plastic;
 • Autoritatea din Grecia a identificat ftalat de bis (2-etilhexil) (DEHP) în procent de 28,5 % din greutatea unei radiere de culoare roz în formă de ruj;
 • Autoritatea din Grecia a identificat în învelișul din plastic al unor creioane o concentraţie de 1,9 % de ftalat de di-(2-etilhexil) (DEHP) din greutatea acelui plastic. Ftalaţii sunt substanţe chimice clasificate ca fiind mutagene și toxice pentru sistemul endocrin în concentrații mai mari de 0,1 % din masa materialului plastic analizat.
 • Autoritatea din Danemarca a identificat o cantitate de crom VI de 6,9 mg/kg în pielea folosită la fabricarea unui model de penar Cromul (VI), este sensibilizant și poate declanșa reacții alergice.
 • Autoritatea din Suedia a identificat o cantitate de 0,04 % de cadmiu din greutatea plasticului folosit la realizarea unui model de penar. Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate afecta organele și poate provoca cancer.
 • Autoritatea din Germania a identificat în partea frontală a unui stilou placat cu aliaj pe baza de nichel o cantitate de nichel, de 23,3 μg/cm²/săptămână. Nichelul este un sensibilizant puternic și poate provoca reacții alergice dacă se foloseşte în articole de papetărie care vin în contact direct și prelungit cu pielea.
 • Autoritatea din Cipru a identificat în penița unui stilou o cantitate de nichel de 15 μg/cm²/săptămână;
 • Autoritatea din Franţa a identificat în mina unor creioane colorate (roșu, portocaliu, albastru, negru, verde și galben) o cantitate mare de plumb, de 83 mg/kg. Vârful acestor creioane poate fi rupt și ingerat de către un copil aflat în clasa pregătitoare/clasa I, respectiv poate fi introdus în gură. Expunerea la plumb este dăunătoare pentru sănătatea organismului, poate afecta grav sistemul nervos al copilului;
 • Autoritatea din Germania a identificat o cantitate de benzen cuprinsă între 5,29 mg/kg şi 28,70 mg/kg în cerneala destinată unor stilouri;
 • Autoritatea din Franţa a retras de la comercializare radiere în formă de macarons roz. Datorită formei, culorii, aspectului și dimensiunii sale caracteristice, radiera poate fi confundată cu un produs alimentar. Astfel de produse îi pot determina pe copii să le introducă în gură, fapt care ar putea duce la sufocarea/înecarea acestora. Produsele de genul acesta nu respectă cerințele Directivei privind produsele nealimentare care imită produsele alimentare, nici standardul european relevant EN 71-1;
 • Autoritatea din Regatul Unit a retras de la comercializare pixuri sub formă de ruj al căror capace din cauza dimensiunilor mici prezentau un risc de sufocare pentru copiii mici dacă ar fi fost introduse în gură și înghițite;
 • Autoritatea din Ungaria a retras de la comercializare radiere care imitau acadele. Un astfel de  produs prezintă un risc de sufocare deoarece, din cauza formei sale caracteristice, a culorii și a dimensiunii sale, poate fi confundat cu un produs alimentar. Piesele mici care imită produse alimentare îi pot determina pe copii să le introducă în gură sau să le înghită. Produsele de acest tip nu respectă cerințele Directivei 87/357/CEE privind produsele nealimentare care imită produsele alimentare, acestea pun în pericol sănătatea sau siguranța copiilor;
 • Autoritatea din Grecia a retras de la comercializare radiere în forma de ciocolată. Produsul prezinta un risc serios de sufocare, deoarece copiii din clasele pregătitoare puteau confunda acest produs cu alimentul în sine, datorită formei, dimensiunii, culorii și aspectului său și, astfel, puteau introduce cu ușurință produsul în gură, îl puteau tăia în bucăți (radiera fiind împărțită în 6 bucăți ușor de separat) și le puteau înghiți, fapt care ar fi dus la sufocarea unui copil cauzată de piesele de radieră de dimensiuni mici;
 • Autoritatea din Suedia a retras de la comercializare penare confecţionate din piele sintetică în care au identificat parafine clorurate cu lanț scurt (PCCS), valoarea măsurată fiind de până la 0,5 % din greutatea materialului. Introducerea pe piață și utilizarea articolelor care conțin PCCS este interzisă. PCCS persistă în mediu, sunt toxice pentru organismele acvatice la concentrații scăzute, se bioacumulează la animalele sălbatice și la oameni, reprezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Astfel de produse nu respectă Regulamentul european privind poluanții organici persistenți;
 • Autoritatea din Finlanda a identificat o cantitate de cadmiu cuprinsă între 470-730 mg într-o marcă de dosare din plastic.

Asociația Pro Consumatori a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ca aceasta să facă dovada că rechizitele școlare sunt sigure pentru copii și să răspundă prin intermediul unui comunicat de presă la următoarele solicitări:

  1. Este cunoscut faptul că ANPC dispune de laboratoare așa cum reiese și din organigrama instituției unde există Direcția Generală Laboratoare LAREX. Vă solicităm să furnizați opiniei publice rezultatele analizelor de laborator realizate pe rechizite școlare fabricate din materiale plastice, în vederea asigurării părinților că acestea sunt sigure pentru utilizare din punctul de vedere al absenței celor 4 tipuri de ftalați (ftalatul de bis (2-etilhexil) (DEHP), ftalatul de dibutil (DBP), ftalatul de butil și de benzil (BBP) și ftalatul de diizobutil (DIBP).
  2. Vă solicităm să faceți cunoscut opiniei publice rezultatele analizelor de laborator realizate pe rechizite școlare din categoria pixuri/stilouri care sunt confecționate din aliaje pe bază de nichel.
  3. Câte alerte a transmis în ultimii 5 ani Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la rechizite școlare periculoase pentru copii din punctul de vedere al riscurilor de natură chimică?
  4. Câte informări publice a realizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în ultimii 5 ani cu privire la identificarea la comercializare pe teritoriul național a unor rechizite școlare periculoase notificate în cadrul Safety Gate de țări membre ale Uniunii Europene?
  5. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să facă cunoscut opiniei publice măsurile administrative luate în ultimii 5 ani cu privire la rechizitele școlare periculoase identificate în anumite spații de comercializare.

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.