Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Judecătorii constituționali au constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblul sau, potrivit News.ro.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu mai multe articole din OUG privind instituirea stării de urgență, argumentând că unele dintre acestea “permit președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat”.

Articolul 28 invocat de Avocatul Poporului se referă la sancțiunile pentru nerespectarea măsurllor impuse prin instituirea stării de urgență, măsuri care pornesc de la amendă la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări, refacerea unor amenajări.

“În cadrul analizei textelor legale Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare, este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determina imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoană care ar încalcă prevederile art. 9 din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 1/1999, de a-și stabili conduită de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a explicat, la Digi24, că amenzile nu vor fi anulate decât după ce fiecare în parte își va contesta sancțiunea în instanță.

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a spus, tot la Digi24, că problema a fost că ordonanță a fost scrisă greșit.

“Ordonanță este în vigoare până la publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial, sunt obligați să publice decizia în 30 de zile”, a spus Zegrean. Întrebat dacă până atunci pot fi date amenzi în continuare, Zegrean a răspuns: “Cine își asumă riscul”.

Sursa: www.news.ro

Citește și:

Ministrul MAI: Nu va exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări, după 15 mai

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar