La nivelul județului Constanța, Primăria Medgidia este singura administrație publică locală care a reușit să achite, la începutul acestei săptămâni, salariile celor 15 angajați ai Centrului de vaccinare din localitate. UAT-ul își va recupera banii de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, atunci când și instituția îi va primi de la Ministerul Sănătății.
După ce două luni autoritățile centrale nu s-au preocupat dacă salariile personalului medical din centrele de vaccinare din țară vor fi plătite, situația a răbufnit zilele trecute în atenția publică, forțând autoritățile să rezolve urgent problema. Și se pare că presiunea publică a dat roade, ministrul Sănătății declarând că situația va fi rezolvată săptămâna viitoare.
Coordonatorii mai multor centre s-au plâns zilele trecute că personalul medical nu a fost plătit și că oamenii ar putea să renunțe să mai ia parte la campania de vaccinare. „Sunt semnale pe care și eu le-am primit și le primesc în ședințele cu județele. Este o cerere pe care personalul vaccinator o are pe bună dreptate. Se așteaptă de destul de mult timp să fie efectuate aceste plăți”, spunea Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, zilele trecute.
Ulterior, după ce scandalul privind neplata a ajuns în prim planul atenției publice, autoritățile au găsit vinovatul – un funcționar din ministerul Sănătății – și au promis deblocarea situației abia săptămâna viitoare.
La Medgidia, cu sprijinul administrației locale, se poate
Se pare însă că la nivelul județului Constanța, administrația locală din Medgidia a reușit să găsească soluția financiară pentru a le achita salariile celor opt asistenți medicali, patru registratori și trei medici, ulterior primăria urmând a-și recupera banii folosiți în acest sens.
Autoritățile centrale de la București promit că odată cu plata personalului medical vor fi achitate și cheltuielile de organizare a centrelor de vaccinare.
Centrul de vaccinare din Medgidia funcționează în Policlinica Spitalului Municipal Medgidia care a fost reabilitată în primul mandat al edilului Valentin Vrabie, lucrările ajungând la peste două milioane de euro.
Până acum, în centrul din Medgidia s-au vaccinat peste 10.000 de persoane
Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal Medgidia, Eugen Aglițoiu, ne-a confirmat că într-adevăr angajații centrului de vaccinare și-au primit salariile la începutul acestei săptămâni, UAT Medgidia ocupându-se de plata acestora, explicând că situația este unică la nivelul județului. „Policlinica în care funcționează Centrul de vaccinare aparține de Spital. Aproximativ 15% din spațiul policlinicii este ocupat la acest moment de Centrul de vaccinare. Organizarea inițială s-a făcut cu primăria, iar mobilierul care va fi decontat din sume de la Ministerul Sănătății, va rămâne al policlinicii, ceea ce este un lucru bun. Este un centru de vaccinare cu 4 fluxuri, unde se vaccinează zilnic între 200 și 400 de persoane pe zi. Până acum, în centrul din Medgidia s-au vaccinat peste 10.000 de persoane nu doar din Medgidia, inclusiv din zonele limitrofe București, Giurgiu, Călărași și nu s-au înregistrat reacții adverse”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Medgidia.
Acesta a evidențiat faptul că amenajarea Policlinicii, proiect finalizat în anul 2020, a fost de mare ajutor pentru comunitate, dar mai ales pentru situația de față privind amenajarea aici a Centrului de vaccinare: „Dacă nu s-ar fi reabilitat policlinica, ar fi trebuit amenajat centrul de vaccinare în alt loc, poate nu s-ar fi găsit ceea ce trebuie”.
„Direcția de Sănătate Publică Constanța și-a făcut treaba legală de a trimite deconturile către Ministerul Sănătății”
Am încercat să luăm legătura și cu directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Schipor, însă nu a putut fi contactată.
De asemenea, am transmis situația purtătorului de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene care ne-a precizat că nu se cunoaște speța: „DSP a depus cererea de finanțare către Ministerul Sănătății. Direcția de Sănătate Publică Constanța și-a făcut treaba legală de a trimite deconturile. Ministerul Sănătății a spus că va plăti”.
Precizăm că la nivel național, sumele alocate plăților pentru activitățile privind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul pe 2021 care a fost promulgat pe 8 martie.
Pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătății va realiza plăți în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare, a transmis Ministerul Sănătății.
La nivelul județului Constanța sunt în prezent 22 de linii de vaccinare în Mangalia, Constanța, Băneasa, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Negru Vodă, Valu lui Traian, Năvodari, Ovidiu, Cobadin, Cogealac, Techirghiol, Eforie Nord, Cernavodă, Hârșova și Medgidia.
Detaliile referitoare la locurile disponibile în fiecare centru și numărul persoanelor programate pe listele de vaccinare pot fi consultate AICI
Citește și: