ANPC: Atenție de unde cumpărați pește!
Știrile zilei
În perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor, moment în care tradițional se consumă pește, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ne vin în ajutor cu câteva sfaturi pentru a achiziționa un produs conform, fără să ne afecteze sănătatea.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Constanța ne sfătuiesc să nu cumpărăm peste și produse din peste din locuri neautorizate, întrucât „comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială. Astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, precizează inspectorul șef al CJPC Constanța, Horia Constantinescu.
Pentru că peștele și produsele din peste să nu prezintă un pericol pentru sănătatea dvs., ar trebui să țineți cont de câteva aspecte:
– Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospețime;
– Nu achiziționați produse cu suprafață mazguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc.;
– Refuzați să cumpărați peste și produse din peste pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
– Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați peste și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;
– La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.
Ce au găsit inspectorii ANPC la controalele din anii precedenți
ANPC avertizează consumatorii că în anii anteriori, inspectorii ANPC au găsit la comercializare produse neconforme, precum:
– chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezența mușchiul cu o consistentă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;
– crap proaspăt care prezența semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite și burtă moale), produsul era în afară datei limita de consum;
– scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidarii, produsul având consistentă moale și miros nespecific;
– macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
– conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe eticheta o cantitate netă de 200 g și un conținut de peste de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;
– conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
– file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporție de glazură de peste 28%;
– cod congelat, proveniență Spania pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
– produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neinscrierea datei durabilității minimale pe eticheta;
– utilizarea de denumiri improprii / mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: peste expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, peste care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, peste și produse din peste depozitate în afară spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu și neautorizat, peste sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.