Sfinții Împărați Constantin și Elena
Sfinții Împărați Constantin și Elena
Astăzi este sărbătoare Sfinților Constantin și Elena. Se celebrează anual în data de 21 mai, și este cea mai mare sărbătoare creștină a bisercii ortodoxe din această lună, potrivit Traditii-superstitii.ro.

Sfinții Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevărat protector al creștinilor, în timpul domniei sale, adoptându-se o serie considerabilă de măsuri în favoarea Bisericii și a preoților.

Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Potrivit tradiției populare, în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În această zi, agricultorii nu lucrează, pentru a evita pagubele care le sunt aduse holdelor de păsări ale cerului. În unele regiuni ale țării, este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se va semăna după această zi, se va usca.

Totodată, și podgorenii respectă ziua de Constantin Graurastfel, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii. Ziua de Sfinții Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Pentru a alunga duhurile rele și necurate, femeile tămâie și stropesc cu agheasmă. Pentru a se apăra de forțele malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui. Prin fumul focului se spune că trebuie să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele, cât timp vor sta la stână.

Sursa: www.traditii-superstitii.ro

Foto: www.crestinortodox.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.