Deși la nivelul municipiului Constanța funcționează, potrivit propriilor noastre verificări, 45 de after school-uri, autoritățile, fie că vorbim despre Primărie sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, nu dețin o bază de date oficială a unităților care desfășoară acest tip de activitate și, în consecință, nu se cunosc nici cele care nu au autorizații de securitate la incendiu. Pentru anul 2024, ISU Dobrogea are în plan întocmirea unei liste a societăților care se ocupă de astfel de servicii, tocmai pentru ca acestea să fie supuse verificărilor specifice. 

Tragediile ultimelor luni, când focul a mistituit numeroase proprietăți și a distrus familii întregi tocmai din cauza celor care au eludat legea ne face să ne gândim tot mai mult la siguranța pe care o au copiii noștri atunci când își desfășoară activitatea în unități de învățământ.

Cât de sigure sunt spațiile în care ne lăsăm copiii peste zi, în unități generic numite after-school-uri? Este întrebarea la care am încercat să obținem răspunsuri de la autoritățile constănțene.

Nici la nivelul Primăriei Constanța, dar nici la Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu există o listă a after school-urilor care funcționează la nivelul municipiului.

Publicitate
Energia Residence cartier rezidential apartamente de vanzare imobiliare Constanta dezvoltator imobiliar

After school-urile sunt instituții de sine stătătoare în folosul elevilor care sunt supuse avizării însă, la nivelul municipiului Constanța, numărul celor care au autorizație de securitate la incendiu este unul foarte mic raportat la numărul mare al celor care funcționează.

Potrivit propriei cercetări, din datele publice, la nivelul Constanței funcționează un număr de 45 de after school-uri identificate după pagile de Facebook prin intermediul cărora acestea se promovează.

Copii de grădiniță
Copii de grădiniță

De pe lista acestora fac parte: After Cool, Smart Kids Constanța, Kids Academy, Istețilă, After School ILH, SunShine Kids, Smart and Happy Afterschool, Stelute Curcubeu, Winnie After-school, Action Kids, Clubul Istetilor, Colibri, Gamex, Santa Maria Del Mar, Comenius, Căsuța din Pădure, La Nouvelle Generation, Kids Station, Amadeus Kids, Fundatia Giovanni Bosco, AWRA SMART KIDS, TEDDYBÄR, Centrul educațional Smart Mind Education, Odiseea After School, Centrul Meraki, After School Anastasia, Eve`s World After School, After School Ludens, After School Petre Ispirescu, After School Atelino, Atelino, Smart Kids Academy, Smart Minds Academy, Smarty Minds, Magic Minds, Primăverii After School, Inimi Colorate After School, Lover in English, Brainy Center, Armonia After School, Toddlers Town, Helow Teddy, Adventures Loc de Joacă și After School, Adventure Loc de joacă și After School, Terra Kids Afterschool, Centrul Ed all in one și Pitagora Centru Educațional.

Având în vedere că autoritățile locale constănțene nu dețin o listă oficială a SRL-urilor care desfășoară activități de tip after school, nu se cunosc informații legate despre situația celor care dețin autorizație de securitate la incendiu.

Șeful Inspecției din cadrul ISU Dobrogea: „Momentan nu există o evidență a unor after school-uri distincte”

Auzim tot mai des despre îngrijorarea legată de clădirile care nu au autorizații de securitate la incendiu însă prea puțini cunosc ce înseamnă exact ca o clădire să aibă această autorizare.

În actul normativ H.G. 571/2017 sunt fixate categoriile de clădiri și spațiile care necesită autorizație de securitate la incendiu.

Categoria de unități de învățământ tip after school nu este reglementată nici în fosta Lege a Învățământului, nici în cea care se aplică în prezent, așa că misiunea autorităților – în speță a celor de la ISU Dobrogea – este una aproape imposibilă în a-i verifica pe agenții economici care desfășoară astfel de activități.

„After school-urile nu sunt reglementate prin Legea Educației, nici prin fosta legislație, nici prin actuala, nu apare această activitate de „after school”. Grădinițele pe care le-am verificat noi – au și un program de după amiază. Noi mergem, verificăm pe linia împotriva incendiilor pentru cele care sunt înregistrate la Ministerul Educației sau la ISJ.

Acestea, despre care vorbiți dumneavoastră, sunt proprietăți private, societăți comerciale care prestează activități în acest domeniu. Momentan nu există o evidență a unor after school-uri distincte.

În planul pentru 2024, la nivel național s-a luat decizia de a se întocmi o evidență a acestor after school-uri, document care trebuie finalizat până la finalul anului”, ne-a declarat Mihai Georgescu, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Dobrogea.

Însă misiunea de a identifica firmele în spatele cărora se află after-school-uri va fi una destul de dificilă.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, șeful Inspecției de Prevenire a venit însă cu o propunere:

„Neavând un for superior care să reglementeze acest tip de activitate, singura variantă este să solicităm date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, iar pe baza codurilor CAEN să vedem ce firme funcționează, iar mai apoi să desfășurăm activitatea de control. Poate sunt firme care au acest cod CAEN, dar nu desfășoară activitate. Trebuie să găsim și o altă modalitate de identificare pentru a restrânge cercul„, ne mai declarat Mihai Georgescu, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU „Dobrogea”.

Copii

ISU Dobrogea a efectuat doar 12 controale tematice în 2023 la grădinițe private

Potrivit listei obiectivelor autorizate din punct de vedere al securității la incendiu publicată pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, la nivelul județului Constanța sunt identificate cu o astfel de certificare cinci unități care desfășoară activități tip „after school”: o unitate de învățământ tip after school din Costinești și o clădire având destinația de învățământ – asistență după program școlar tip after school – ambele având drept titular Primăria Costinești, o alta cu funcțiunea de învățământ situată pe strada Taberei, nr. 19B – autorizație nr 636/13/SU-CT/22.05.2013 – titular Primăria Cumpăna și un Centru After School în Topraisar, situat pe strada Școlii nr. 16 – UAT Topraisar este beneficiar al autorizației obținute în 06.06.2018.

În lista publicată pe site-ul ISU Dobrogea singurul SRL care deține o astfel de autorizație de securitate la incendiu este SC RAFTING COMPANY SRL – pentru clădirea cu destinație de învățământ – grădinița after school situată pe bulevardul Mamaia nr. 284. Precizăm că autorizația nr. 616/ 15/ SU-CT a fost obținută în data de 29.04.2015.

Lista publicată pe site-ul ISU Dobrogea cuprinde și alte peste 30 de grădinițe din sistemul public care dețin o astfel de autorizație de securitate la incendiu, documente obținute de-a lungul ultimilor zece ani.

La nivelul județului Constanța sunt câteva zeci de unități publice care au această autorizare. Lista completă a acestora poate fi consultată în AICI.

În urma unei solicitări transmise de Ziarul Amprenta către ISU Dobrogea, ni s-a comunicat că în 2023 au fost efectuate 12 controale tematice la unitățile de învățământ (grădinițe private) unde au fost constatate un număr de 81 de deficiențe.

Ca urmare a acestor constatări, au fost aplicate 68 de avertismente și 13 amenzi contravenționale în cuantum de 337.500 de lei.

Atunci când se solicită o autorizație de securitate la incendiu, scoietățile interesate trebuie să aibă o destinație de obiectiv anume.

Dacă ne raportăm la o grădiniță care are program prelungit suprafața acesteia trebuie să fie de 175 de metri pătrați, spune Mihai Georgescu, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU „Dobrogea”.

Copii fericiți
Copii fericiți
Ce condiții trebuie să le îndeplinească societățile comerciale pentru a obține o autorizație de securitate la incendiu

H.G. 571/2017 fixează categoriile de clădiri și spații care necesită autorizație de securitate la incendiu.

Clădirile de învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 175 mp sunt cele care necesită autorizație de securitate la incendiu.

Dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o clădire pentru ca autorizația de securitate la incendiu să poată fi obținută amintim pe cea care prevede faptul că spațiul trebuie să fie dotat în mod obligatoriu cu:

  • instalație pentru detecție, semnalizare și alarmare incendiu în toate cazurile;
  • hidranți interiori dacă spațiul are mai mult de 100 de utilizatori;
  • hidranți interiori dacă are aria construită mai mare de 600 mp și mai mult de trei niveluri supraterane;
  • hidranți exteriori dacă clădirea are mai mult de două niveluri supraterane.

Trebuie știut că la grădinițe casa de scară trebuie să fie închisă, adică să nu fie deschisă către alte spații. Ea asigură astfel evacuarea protejată direct către exterior. Casa de scară trebuie să aibă geamuri care dau direct către exterior.

O cerință specială este obligativitatea existenței unei scări exterioare de evacuare și care să poată fi utilizată de toți ocupanții clădirii fără a fi necesar a se trece printr-o altă casă de scară interioară.

Ușile trebuie să se deschidă în direcția evacuării dacă deservesc mai mult de 30 de persoane. Ușile nu trebuie să se deschisă spre holuri și nu trebuie să blocheze evacuarea de la casele de scară.

Este obligatoriu să se poată asigura accesul autospecialelor la cel puțin două fațade iar distanța clădirii față de cele din jur să fie mai mare decât cea de siguranță(distanțele minime sunt de șase metri sau mai mult), se arată pe site-ul securitate-incendiu-constructii.ro.

Elevi
Elevi
Problema lipsei autorizațiilor la încendiu ale unităților de învățământ, abordată în proiectul “România educată”

Proiectul “România educată” atinge în mod repetat problema lipsei autorizațiilor de securitate la incendiu.

Documentul notează mai multe aspecte legate de această problemă reală:

  • “Există o problemă reală de siguranță a infrastructurii școlare, reliefată atât de precaritatea instalațiilor sanitare din unele școli rurale, cât și de ponderea mică a corpurilor de clădire cu autorizație de securitate la incendiu (mai puțin de 1/6)9. Acestora li se adaugă problemele de accesibilitate și cele de rezistență la cutremur. (…)”
  • “Siguranța fiecărui copil, tânăr sau profesor din școli sau din universități este o cerință sine qua non pentru un sistem de învățământ modern. Se vor aloca, prioritar, fonduri pentru infrastructura educațională, conform standardelor naționale de igienă, siguranță la incendiu, reducere a riscului seismic etc. Extinderea infrastructurii se va face cu prioritate către acele zone în care cea existentă este insuficientă, neadecvată sau nesigură. Infrastructura educațională este adecvată, spațiile educaționale sunt dimensionate și dotate, astfel încât profesorii să poată acorda atenția necesară fiecărui elev sau student, oferindu-i contexte semnificative și motivante de învățare, oportunități de învățare experiențială și lucru în echipă.”
  • O altă problemă perenă este cea a nivelului de siguranță din școli, din punct de vedere seismic și sanitar, dar și din punctul de vedere al construcției și al siguranței la incendiu. Clădirile în care se desfășoară procesul educațional se află în administrarea autorităților publice locale, așadar investițiile în acestea depind semnificativ de bugetul și de prioritățile locale.”
  • La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), dintre cele 25.499 clădiri cu destinația învățământ, doar 15,3% dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 15,8% funcționează fără o astfel de autorizație. Restul, de aproape 69%, nu necesită autorizație de securitate la incendiu, pentru că au fost edificate înainte de 1998 și, ulterior, nu și-au schimbat destinația și nu s-au efectuat asupra lor lucrări de modificare. Astfel, multe dintre clădiri au fost exploatate de peste 20 de ani, fără efectuarea oficială a unor intervenții de reabilitare a instalațiilor sau lucrări de îmbunătățire a infrastructurii. Uzura fondului construit ridică, așadar, importante semne de întrebare privind adecvarea și siguranța, în ansamblu, oferită comunității școlare.”

În perioada următoare vom reveni cu detalii legate de stadiul cercetării pe care ISU Dobrogea o derulează cu privire la existența after-school-urilor din municipiul Constanța.

Sursă foto: Freepik

OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

(FOTO) Acuzații la adresa unui director de școală din Constanța: duce copii la after school-ul fiicei sale, în timpul programului de lucru

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.