Aviz agricultorilor! Care sunt culturile cele mai profitabile ale anului 2018

Agricultură
Murele, roșiile, varza Kale și castravetele amar, sunt doar câteva dintre culturile pe care agricultorii autohtoni le pot avea în vedere dacă se gândesc să facă un profit bun.
Potrivit Agrointel.ro, acest tip de culturi reușesc să aducă venituri și câștiguri importante chiar și când sunt cultivate pe suprafețe mici. Afacerile agricole profitabile pot aduce bani chiar și din exploatarea unui hectar de teren agricol dacă planta aleasă este una cu producție căutată pe piață.
Investiția într-o cultură profitabilă în 2018 trebuie să aibă la bază nu doar suprafața agricolă și costurile inițiale, ci și o strategie corectă și eficientă pentru valorificarea producției agricole.
Una dintre culturile interesante este murul și poate fi profitabilă pentru suprafețe mici mai ales că anul trecut, murele au devenit cele mai apreciate fructe de pădure achiziționate de supermarketuri. Acestea își păstrează prețul, dar și prospețimea la raft mult mai mult decât zmeura sau căpșunile. Singura problemă, dacă îl cultivați pe o suprafață mică, o reprezintă nevoia de valorificare cât mai rapidă dacă agricultorul nu dispune de păstrarea la rece a fructelor culese. Ambalate în caserole și livrate către supermarketuri este cea mai bună variantă. De asemenea, surplusul de mure se poate transforma în dulceață, siropuri sau chiar vin de mure.
Cultura roșiilor românești, de viitor
O altă cultură bună este cea de roșii românești sau de roșii ecologice, după cum precizează agrointel.ro. Însă cultura are avantaje și dezavantaje. Avantajele o reprezintă cunoștințele despre bolile și problemele ce pot apărea, pentru care există soluții diverse, inclusiv stropiri eco. De asemenea, pentru cei aflați la început de drum, există suficientă informație.
Cultura de roșii românești are și câteva minusuri: este foarte greu să găsești semințe de calitate și puteți fi ușor păcăliți de pliculețele care vă promit legume autohtone și, de fapt, conțin hibrizi străini care vor rodi tomate fără gust.
Pentru a începe o afacere cu roșii în 2018 aveți nevoie de un solar, ceea ce face ca investiția inițială să depășescă suma de 10.000 de euro.
Castravetele amar și varza Kale, produse de nișă
Cultura de castravete amar poate fi profitabilă pentru că vorbim despre un produs de nișă. Momordica charantia este recomandată persoanelor care suferă de diabet, o afecțiune foarte frecventă în România. ”La castravetele amar putem vorbi și de eficiență economică pentru că având o unitate mare de suprafață și cu un preț de valorificare mult mai bun decât la celelate legume, cultivatorii pot înregistra venituri substanțiale. Sunt, iată, motive temeinice ca cultivatorii să accepte această cultură. Nu este o cultură grea, este o cultura care se poate obține cu multă ușurință. Singura condiție e ca planta să fie palisată, nu se acceptă ca planta să fie dirijată pe orizontală, deci pe vertical. Bine ar fi ca sus să fie întinse sârme pentru ca ea în timp formează efectul de boltire și produce foarte mult față de castravetele pe care noi îl cunoaștem”, vorbește cercetătorul Costel Vînătoru, citat de despre condițiile de cultivare ale castravetelui amar.
Cei care vor să cultiva Momordica charantia ar trebui să aibă în vedere soiul Rodeo dezvoltat de Stațiunea de Cercetare în Legumicultură de la Buzău.
Varza Kale reprezintă încă o cultură de nișă cu mare potențial de profit chiar și pe suprafețe mici de teren agricol. Este nelipsită din băuturile naturale și este apreciată și în salatele gata preparate ce se vând în supermarket.
Afacerea cu varză kale are și un alt avantaj: nu sunt încă mulți cultivatori în România, așa că cine investește în 2018 are șanse mari să se impună pe piață ca producător și furnizor important, să negocieze un preț care să asigure un profit confortabil la hectar.




Investiție inițială ieftină în cultura usturoiului
Usturoiul este o cultură profitabilă care va ieși câștigătoare din lupta cu importurile. Cei care au investit anul trecut și au reușit să pună pe piață usturoi românesc spun că vânzările au mers foarte bine, unii reușind să vândă chiar către supermarketuri.
Românii caută usturoi autohton, iar investiția într-o astfel de plantație în 2018 nu este foarte costisitoare întrucât usturoiul se cultivă în câmp și nu are nevoie de tratamente speciale. Are nevoie însă de eliminarea buruienilor, iar culesul se face cu grijă și implică multă muncă manuală.
Căpșunul se menține în topul vânzărilor mai ales că anul trecut, cultivatorii au reușit să aibă vânzări până târziu, în luna noiembrie, iar primele căpșuni au apărut pe piață primăvara devreme. Ambele recolte inedite – cea foarte tardivă și cea timpurie, cresc profitul la hectar, însă se pot obține în orice condiții meteorologice numai în spații protejate – în solarii sau, cultivarea căpșunilor la tunel.
Cea mai importantă parte a investiției în plantația de căpșuni o reprezintă materialul săditor, stolonii de căpșuni. Atenție ce soiuri alegeți – se caută căpșunile mari, aspectuoase și care rezistă mai multe zile la raft. În plus, căutați soiuri aclimatizate, care nu au sensibilități la boli și care se pretează condițiilor de cultură din România, avertizează specialiștii de la Agrointel.
Pomii fructiferi rămân în continuare profitabili ca afacere în agricultură. Dacă la măr sau la prun oferta este bogată și avem și multe importuri, alte fructe precum cireșul sau piersicul au încă mare potențial de creștere pe piață.
Investiția într-o plantație de pomi fructiferi este semnificativă, iar dacă vorbim despre o livadă superintensivă cu sisteme inteligente de monitorizare, aceste costuri pot depăși 40.000 de euro la hectar, dar producțiile pot ”sări” de 70 de tone de fructe la hectar în cazul merilor.
Cheltuielile inițiale pot fi susținute cu ajutorul fondurilor europene pentru pomicultură ce pot fi accesate și în 2018, iar primele recolte mulțumitoare apar după doi-trei ani de la plantare.
Cultura plantelor medicinale este o afacere agricolă profitabilă pe suprafețe mici. Deși este dificil de dezvoltat un business mare din cauza marilor jucători de pe piață, plantele medicinale pot și o sursă sigură de venit pentru o familie din mediul rural care lucrează un hectar sau două de teren agricol. Cea mai mare căutare o au plantele medicinale tradiționale și foarte cunoscute: menta, busuiocul, rostopasca, gălbenelele, măceșul, echinaceea, urzica, salvia sau rozmarinul.
Nucul este nelipsit din articolele noastre despre culturi profitabile pe suprafețe mici. Profitul sigur pe care vi-l poate aduce un hectar de nuci intrați pe rod se ridică la peste 10.000 de euro, iar în afară de câteva lucrări minime de îngrijire, acest arbore nu necesită multă atenție. Singura ”capcană” în cultivarea nucului este că trebuie să așteptați trei-cinci ani pentru ca plantația să-și atingă potențialul de producție.
Sursa: www.agrontel.ro