BOMBĂ la DNA Constanța! Cinci procurori au solicitat încetarea activității. Ce declară Andrei Bodean, fostul procuror-șef
Știrile zilei
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța – Andrei Bodean (fostul șef al ST Constanța), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos și Dan Haralambie și-au depus ieri cererile de încetare a activității în cadrul DNA Constanța. Totodată, Sorin Constantinescu, fost șef al ST Constanța înaintea de venirea lui Bodean, și-a depus cererea de pensionare. Informațiile ne-au fost confirmate de fostul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean.
„Am depus cererea în cursul zilei de ieri. Am solicitat să fie încetată activitatea în cadrul DNA Constanța după Paște, din data de 7 mai„, ne-a declarat Andrei Bodean.
Acesta ne-a mai spus că nu a justificat în cuprinsul cererii luarea deciziei.
După această dată, Andrei Bodean și colegii săi de la DNA Constanța, își vor continua activitatea profesională în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Solicitările acestora vin în contextul în care recent Marius Voineag, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție l-a delegat șef al Serviciului Teritorial Constanța pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța.
DNA Constanța era condus din 2018 de către procurorul Andrei Bodean.
Procurorii DNA Constanţa au trimis o scrisoare deschisă la CSM prin care contestă delegarea lui Mihai Stanciu
Reamintim că la începutul lunii februarie, procurorii DNA Constanța au transmis Secției de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un document prin care își exprimă acceptul de a fi delegați în fruntea Serviciului Teritorial al DNA, în locul lui Andrei Bodean, reclamând și faptul că nu ar fi fost consultați de procurorul-șef Marius Voineag, înainte ca acesta să delege un procuror din alt parchet pentru conducerea Serviciului Teritorial începând cu 6 februarie, potrivit G4Media.ro.
Potrivit datelor cuprinse în documentul semnat de cei șapte procurori, aceștia nu au fost consultați de conducere cu privire la această delegare.
Procurorii invocă art. 179. alin. 1 din Legea nr. 303/2022, conform căruia ”pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia de conducere.
În cazul în care la o instanţă sau la un parchet unde este vacantă funcţia de conducere, niciun judecător sau procuror nu îşi exprimă acordul în vederea delegării sau, din motive obiective, nu poate fi delegat niciun judecător sau procuror de la aceeaşi instanţă sau acelaşi parchet, poate fi delegat în respectiva funcţie de conducere oricare dintre judecătorii sau, după caz, procurorii care funcţionează la altă instanţă sau alt parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, respectiv parchet de pe lângă curtea de apel, cu respectarea art. 175 alin. (1)”.
Procurorii susțin, de asemenea, că au prioritate la delegare și că nu li s-a solicitat acordul:
”În acest context, arătăm noi, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanța, având prioritate la delegare, conform legii, nu cunoaștem să ni se fi solicitat acordul prev. de art. 179. alin. 1 din Legea nr. 303/2022, sens în care atașăm declarațiile procurorilor privind acordul în vederea delegării în funcția de conducere – procuror șef al Serviciului Teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, se mai arată în documentul consultat de G4Media.ro.
Sursă foto: Ziua de Constanța
Citește și:
Ce avere are prim procurorul care i-ar putea lua locul lui Andrei Bodean la șefia DNA Constanța