Pană de curent
Pană de curent
Autoritățile române exclud riscul unui blackout masiv în țara noastră, însă spun că se pregătesc și pentru acest scenariu. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU),  Raed Arafat, a declarat astăzi că instituțiile cheie precum spitale și unități de pompieri trebuie să fie dotate cu generatoare industriale, iar fiecare dintre noi e bine să aibă în casă provizii de apă și alimente.

Temerile în această privință au crescut în contextul crizei energetice din Europa și al penelor masive de curent din Ucraina și Republica Moldova cauzate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din țara pe care a invadat-o.

Oamenii, sfătuiți să aibă în casă surse de iluminat pe baterii

”Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumina. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. 2 – alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp”, a explicat Arafat, potrivit Digi24.

Proviziile de apă potabilă, hrană și pastile, extrem de importante

Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că instituțiile cheie au propriile generatoare.

”Nu poți să fii o instituție care este clasificată ca o instituție esențială și să nu ai redundanță pe partea de curent și nu numai. Există inclusiv obligația să ai un rezervor de apă care să-ți asigure alimentarea cu apă, dacă se întrerupe apa pe o durată de timp. Spitalele trebuie să aibă și rezervoare de apă lângă ele”, a explicat șeful DSU.

Pană masivă de curent – un scenariu foarte puțin probabil

”Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO. În momentul în care ai o situație în România, înseamnă că tot NATO a intrat în război și vorbim deja de total alt scenariu. Deci este foarte, foarte puțin probabil și sperăm să nu vedem astfel de scenariu. Nu putem să ne comparăm cu Ucraina sau Moldova, pentru că România are alte resurse și alte conexiuni pentru curent. Pentru asta, când se întâmplă ceva în Ucraina, din păcate, Moldova este afectată că este interconectată cu ei. România are și alte situații, alte posibilități care nu au dus la întrerupere de curent, așa că, din acest punct de vedere, România la acest moment are pregătirea necesară. Nu excludem să apară situații de urgență care să necesite reacții din partea companiilor care furnizează și din partea protecției civile române”, a mai declarat Arafat.

Citește și:

Raed Arafat, despre un atac nuclear în Ucraina: E normal să ne pregătim

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.