Ce este SWIFT și cum poate fi afectată Rusia dacă va fi exclusă din acest sistem internațional de plată

Știrile zilei
Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și aliații au convenit să excludă o serie de bănci rusești din SWIFT, un sistem internațional de plată folosit de mii de instituții financiare. Unii o numesc „opțiunea nucleară”. Mișcarea urmărește să lovească rețeaua bancară a țării și accesul acesteia la fonduri prin SWIFT, care este esențial pentru tranzacționarea fără probleme a banilor la nivel mondial.
Unele națiuni – cum ar fi Germania, Franța și Italia – au fost reticente în a lua măsuri împotriva utilizării SWIFT de către Rusia. Au existat temeri că o interdicție ar afecta și alte țări și companii, deoarece, de exemplu, cumpărarea de petrol și gaze din Rusia ar fi perturbată.
Ce este SWIFT?
Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui o tehnologie veche și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.
Practic, SWIFT este artera financiară globală care permite transferul fără probleme și rapid de bani peste granițe.
Dar SWIFT nu este o bancă tradițională. Este un fel de sistem de mesagerie instantanee care informează utilizatorii când plățile au fost trimise și au sosit.
Trimite peste 40 de milioane de mesaje pe zi, deoarece trilioane de dolari se mută zilnic între companii și guverne.
Se crede că peste 1% dintre aceste mesaje implică plăți rusești.
Cine deține și controlează SWIFT?
SWIFT a fost creat de băncile americane și europene, care nu doreau ca o singură instituție să-și dezvolte propriul sistem și să aibă monopol.
Rețeaua este acum deținută în comun de peste 2.000 de bănci și instituții financiare.
Este supravegheată de Banca Națională a Belgiei, în parteneriat cu marile bănci centrale din întreaga lume – inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei.
SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei (NCC) din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.
SWIFT ajută la asigurarea comerțului internațional pentru membrii săi și nu trebuie să ia parte în dispute.
Cu toate acestea, există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT.
SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectarii, potrivit Shagina.
SWIFT spune că nu are nicio influență asupra sancțiunilor și că orice decizie de a le impune revine guvernelor.
Cum va fi afectată Rusia de deconectarea de la SWIFT?
În acest stadiu, nu se știe care bănci rusești vor fi eliminate din SWIFT. Acest lucru este de așteptat să devină clar în zilele următoare. Acest lucru ar fi crucial pentru impactul măsurii, au spus experții în sancțiuni și în domeniul bancar.
Un purtător de cuvânt german a spus că băncile afectate vor fi toate cele care au fost deja sancționate de comunitatea internațională, precum și alte instituții dacă este cazul.
„Diavolul va fi în detalii”, a declarat Edward Fishman, expert în sancțiuni economice la Centrul Eurasia al think tank-ului Consiliului Atlantic. „Să vedem ce bănci selectează”.
Dacă lista acoperă cele mai mari bănci rusești, precum Sberbank, VTB și Gazprombank, ar fi „o afacere absolut uriașă”, a scris el pe Twitter.
Sberbank și VTB au spus anterior că sunt pregătite pentru orice evoluție.
Liderii occidentali spun că această mișcare va „asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”.
Scopul este ca companiile rusești să piardă accesul la tranzacțiile normale și instantanee furnizate de SWIFT. Plățile pentru energia valoroasă a Rusiei și produsele sale agricole vor fi grav perturbate.
Băncile ar trebui probabil să aibă de-a face direct una cu cealaltă, ceea ce va adăuga întârzieri și costuri suplimentare și, în cele din urmă, va reduce veniturile guvernului rus.
Decizia de a scoate unele bănci de la SWIFT, deși nu toate, ar putea încuraja entitățile ruse să apeleze la bănci nesancționate și la marile multinaționale, în încercarea de a accesa sistemul financiar global, a spus un expert.
O astfel de soluție pentru ruși ar crea dureri de cap în ceea ce privește conformitatea băncilor globale. Multinaționalele cu operațiuni mari de trezorerie și băncile cu acces SWIFT ar putea deveni noile centre ale tranzacțiilor financiare din Rusia.
„Cuibărirea” ar fi o preocupare masivă pentru băncile globale, care ar trebui să se asigure că orice tranzacție pe care o sprijină nu încalcă sancțiunile occidentale.
„Este cu adevărat un pumnal în inima băncilor rusești”, a spus Kim Manchester, a cărei firmă oferă instituțiilor programe de instruire în domeniul informațiilor financiare.
Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze denominate în dolari americani.
„Blocarea ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, afirma Maria Shagina, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center.
Impactul va fi probabil devastator pentru economia și piețele rusești. Sancțiunile ar putea lovi puternic rubla când piețele se deschid luni, a declarat Sergey Aleksashenko, fost vicepreședinte al băncii centrale ruse, care locuiește acum în Statele Unite, ceea ce va duce la dispariția multor importuri în Rusia.
„Acesta este sfârșitul unei părți semnificative a economiei”, a adăugat Aleksașenko. „Jumătate din piața de consum va dispărea. Aceste bunuri vor dispărea dacă nu se pot face plăți pentru ele”, spune el.
Dar impactul ar putea fi atenuat dacă băncile listate ar fi limitate la cele deja sancționate și dacă băncii centrale a Rusiei i s-ar acorda timp să transfere active în altă parte, a spus un fost bancher rus de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
„Dacă băncile sunt deja sancționate, nu prea este o diferență. Dar dacă sunt primele 30 de bănci rusești, atunci aceasta este o cu totul altă chestiune”, a spus el.
Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.
Dar există îndoieli cu privire la impactul durabil asupra economiei Rusiei. Băncile rusești ar putea direcționa plățile prin țări care nu au impus sancțiuni, cum ar fi China, care are propriul sistem de plăți.
Sursa: economedia.ro