Rusaliile vor fi sărbătorite de creștini ortodocși pe data de 12 iunie. Această sărbătoare amintește de Pogorârea Duhului Sfânt și, cu prilejul acesteia, preoții binecuvântează ramuri de nuc și tei ce simbolizează limbile de foc care s-au coborât asupra ucenicilor în ziua de Rusalii, scrie Doxologia.

În Duminica Rusaliilor, la finalul Sfintei Liturghii, are loc o slujbă specială, numită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia sunt citite șapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor de nuc și tei. Acestea se împart credincioșilor la finalul slujbei și simbolizează darurile Duhului Sfânt, mai precizează sursa citată.

De asemenea, obiceiul sfințirii ramurilor nu are loc doar în Biserica Ortodoxă Română, ci și în Bisericile de la Ierusalim, Constantinopol sau Damasc. Pentru această tradiție au fost alese ramuri de nuc și tei, deoarece acestea redau cel mai bine forma limbilor de foc.

Potrivit Doxologia, ramurile sunt păstrate în casele de la țară inclusiv după ce se usucă și sunt utilizate la împodobirea ușilor, ferestrelor sau icoanelor. Preoții recomandă ca după uscarea ramurilor, acestea să nu fie aruncate, ci arse sau îngropate în pământ, pentru a se întoarce din nou în pământ.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Foto: Arhivă

Citește și:

Cerere mare pentru sejururi în Delta Dunării în minivacanța de Rusalii

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar