Constanța. Motivare tăioasă în cazul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției: starea de pericol a fost declanșată exclusiv de către inculpată
Știrile zilei
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia Monica Macovei, fost ministru al Justiției, acuzată de producerea unui accident rutier pe raza județului Constanța, a fost condamnată definitiv la șase luni cu suspendare, pentru vătămare corporală din culpă.
Monica Macovei a fost acuzată de procurori că, la data de 08 octombrie 2024, a condus un autoturism pe DN 39, în apropierea municipiului Mangalia și, din cauza pătrunderii pe contrasens, a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de către I.C., provocându-i acestuia leziuni care au necesitat 110 – 120 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații, viața fiindu-i pusă în primejdie.
În motivarea deciziei, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța arată, printre altele, aplicarea pedepsei este „suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpata nu mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“.
„Nu justifică, sub nici o formă, pronunțarea unei soluții de amânare a aplicării pedepsei, astfel cum se solicită în apelul inculpatei“
„Cu toate acestea, în procesul de individualizare judiciară a pedepsei, Curtea nu poate face abstracție de gradul de pericol social concret al infracțiunii, care, în speța dedusă judecății, nu justifică, sub nici o formă, pronunțarea unei soluții de amânare a aplicării pedepsei, astfel cum se solicită în apelul inculpatei“, potrivit motivării.
„Se reține, deci, că starea de pericol a fost declanșată exclusiv de către inculpata, în momentul în care a pătruns cu autoturismul Suzuki Vitara pe sensul de mers Mangalia – 2 Mai, partea civilă neputând evita ori preveni producerea accidentului în condițiile analizate (viteza 86 km/h), întrucât nu a dispus de suficient timp de reacție, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului.
Nu lipsite de importanță sunt și urmările produse prin săvârșirea infracțiunii de către inculpată, în contextul în care partea civilă a suferit leziuni grave, ce au necesitat 110-120 zile de îngrijiri medicale și au presupus numeroase intervenții chirurgicale, programe de recuperare, medicamentație, aceasta fiind în final încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal (certificatul nr.742/02.04.2024 pentru o perioadă de 24 luni)“, au mai explicat judecătorii Curții de Apel Constanța în motivarea deciziei de condamnarea a fostului ministru.
Suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei „nu constituie o măsură inadecvată situației personale a inculpatei“
Curtea de Apel Constanța apreciază că suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de șase luni închisoare pe un termen de supraveghere de doi ani, „nu constituie o măsură inadecvată situației personale a inculpatei, ci, dimpotrivă, această măsură reprezintă o reacție proporțională a statului față de conduitele periculoase ale participanților la trafic și un tip de comportament prin care s-au pus într-un pericol grav valorile protejate de legea penală, motiv pentru care Curtea o va menține întocmai“.
De menționat că judecătorii Curții de Apel Constanța i-a impus fostului ministru al Justiției să „frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune București sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
Muncă neremunerată în folosul comunităţii la Arhiepiscopia Bucureştilor
Mai mult, Monica Macovei a fost obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector II Bucureşti – pe o perioadă de 60 de zile.
De menționat că în paralel, la Judecătoria Mangalia merge mai departe procesul pe latură civilă (vizând daunele), în urma accidentului de pe DN 39.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Sursă text: portal instanțe de judecată și rejust.ro
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: