za-logo

Ne puteți urmări pe:

  • Acasă
  • Știrile zilei
  • Administrație locală
  • Politic
  • Justiție
  • Economie
  • Cultură
  • Tinerii excepționali ai Constanței
  • Învățământ
  • Sport
  • Sănătate
  • Agricultură
  • Externe
  • Locuri de muncă
  • Imobiliare
  • Showbiz
  • Anunțuri
  • Litoralul românesc

Ne puteți urmări pe:

Acasă » Știrile zilei » Conversațiile de pe Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi interceptate de autorități. Proiectul de lege trecut în secret de Guvernul Cîțu

Conversațiile de pe Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi interceptate de autorități. Proiectul de lege trecut în secret de Guvernul Cîțu

Conversațiile de pe Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi interceptate de autorități. Proiectul de lege trecut în secret de Guvernul Cîțu

Știrile zilei

10.12.2021

De către Redacția 1

Guvernul Cîțu, în ultima ședință înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, a adoptat un proiect de lege pentru interceptarea conversațiilor pe WhatsApp, Messenger, Skype, Telegram și nu numai.

Astfel, furnizorii de internet, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, și furnizorii de serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere, precum WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire, Telegram, ar putea fi obligați să permită organelor de aplicare a legii și celor cu atribuții în domeniul securității naționale punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii.

Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, republicată, cu completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;

c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, proiectul a fost pus în dezbatere din 2020, în vederea transpunerii unei directive europene în domeniu. Noile prevederi au fost însă introduse de Guvernul Cîțu în plus față de proiectul inițial și nu respectă nici obligațiile de transpunere a directivei, nici normele constituționale.

”Aspectele legate de interceptarea legală a comunicațiilor, cu toate garanțiile de rigoare, sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). În mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau este nevoie de actualizarea lor s-ar face tot printr-o modificare la acest cod. (indiciu: e o lege organică, greu de modificat). Doar că, dincolo de a impune obligații similare și unor alte categorii de furnizori (care oricum, nu au legătura cu ANCOM) pe unde se plimbă în 2021 conținutul și legal, și ilegal (poate de discutat, dar atunci ar trebui în CPP), textul lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care CPP nu le prevede”, susține acesta.

„Introducerea acestui proiect de lege fără dezbatere publică este profund nedemocratică”

Manolea mai subliniază că ”accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii” nu există în CPP, iar introducerea unei astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor în care se evită orice dezbatere publică, este profund nedemocratică.

Textul directivei de implementat recomandă exact contrariul, promovarea criptării, nu subminarea, mai subliniază acesta: ”Dincolo de faptul ca un furnizor (inclusiv cei de comunicații) ar trebui să își creeze un sistem de depistare a conținutului criptate tranzitat, eu cred că ținta sunt furnizorii care oferă astfel de servicii. Aici sunt două variante – fie vor conținutul decriptat direct de la furnizor sau pentru ca vor să spargă criptarea? (cât de legal, ilegal ar fi, este o altă discuție), fie vor conținutul criptat pentru că vor să obțină/determine partea care are cheia de criptare să o dezvăluie cumva.”

De asemenea, nici obligația furnizorilor de servicii de găzduire să permită accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente, nu există în CPP. ”O terminologie la fel de vagă ca cea din legea securității cibernetice (declarata neconstituțională în 2015) face ca să ai practic acces la orice conținut de pe orice server din România în condiții total neclare (asta e demnă de capabilitățile NSA) Vrei acces la documentația unui jurnalist? Nu accesezi redacția, ci serviciul de găzduire al redacției. Oricum presa era la amenințări de ”securitate națională”, nu?”, mai spune directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Proiectul a fost adoptat deja de deputați și votul final va fi dat în Senat.

Etichete:

  • Facebook
  • proiect de lege
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Guvernul Cîțu
  • Skype
  • conversații interceptate
Articole similare

Economie

Zero toleranță pentru neregulile alimentare: ANSVSA a aplicat amenzi de peste 5,5 milioane de lei. Supermarketuri și hipermarketuri sancționate! 01.07.2025

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a încheiat campania națională de control „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”, desfășurată între 13 și 30 iunie 2025. Inițiativa, coordonată de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, face parte dintr-un efort amplu …

Economie

ULTIMĂ ORĂ! Ce spune ministrul Alexandru Nazare după zvonurile privind neplata pensiilor şi a salariilor 01.07.2025

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a transmis marți seară un mesaj ferm în contextul protestelor declanșate în aparatul bugetar pe fondul măsurilor de reducere a cheltuielilor. Acesta a declarat că „nu se pune problema amânării sau blocării plății pensiilor și a …

Cultură

Eveniment editorial: Liviu Lungu își lansează la Constanța volumul intitulat Arhitectonia unei istorii de dragoste 01.07.2025

Constănțenii sunt invitați la un eveniment cultural deosebit organizat de Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR). Este vorba despre lansarea romanului „Arhitectonia unei istorii de dragoste”, semnat de scriitorul și istoricul Liviu Lungu. Evenimentul va avea loc joi, 3 iulie …

De la același autor

Știrile zilei

O constănțeancă rămâne fără apartamentul cu două camere. A fost executată silit pentru o datorie la bancă 04.10.2022

Un apartament cu două camere din municipiul Constanța este scos la licitație, după ce proprietara, Roxana Ionescu, a fost executată silit de Judecătoria Constanța, având o datorie către BRD Groupe Societe Generale. Prețul de pornire al licitației este de 229.579 …

Politic

”Statul român a fost complet eliminat din ceea ce înseamnă gazul din Marea Neagră”. Cui aparține această afirmație 04.10.2022

Deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat, astăzi, că statul român a fost „complet eliminat” din proiectul gazelor din Marea Neagră, în condiţiile în care acestea sunt vândute "direct" unei companii străine, „pe mulţi ani de acum înainte", scrie stiripesurse.ro. „După ce …

Știrile zilei

Razie de amploare a polițiștilor constănțeni. Oamenii legii au dat mai multe amenzi și au retras un certificat de înmatriculare 04.10.2022

În noaptea de 3/4 octombrie, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai Secției 2 Rurală Mihail Kogălniceanu au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și pentru depistarea celor care …

Ultimele Știri
A murit Mihai Leu. Fostul campion mondial de box avea 56 de ani

Sport

A murit Mihai Leu. Fostul campion mondial de box avea 56 de ani 02.07.2025
Zero toleranță pentru neregulile alimentare: ANSVSA a aplicat amenzi de peste 5,5 milioane de lei. Supermarketuri și hipermarketuri sancționate!

Economie

Zero toleranță pentru neregulile alimentare: ANSVSA a aplicat amenzi de peste 5,5 milioane de lei. Supermarketuri și hipermarketuri sancționate! 01.07.2025
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă. Cine sunt acestea

Cultură

Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă. Cine sunt acestea 01.07.2025
ULTIMĂ ORĂ! Ce spune ministrul Alexandru Nazare după zvonurile privind neplata pensiilor şi a salariilor

Economie

ULTIMĂ ORĂ! Ce spune ministrul Alexandru Nazare după zvonurile privind neplata pensiilor şi a salariilor 01.07.2025
Eveniment editorial: Liviu Lungu își lansează la Constanța volumul intitulat Arhitectonia unei istorii de dragoste

Cultură

Eveniment editorial: Liviu Lungu își lansează la Constanța volumul intitulat Arhitectonia unei istorii de dragoste 01.07.2025
za-logo

Ziarul Amprenta reprezintă o publicație independentă în care cititorii din județul Constanța, dar și din împrejurimi, pot parcurge cele mai noi și interesante știri. Cititorii au la dispoziție articole de interes local și general, structurate în diferite secţiuni precum: Administrație locală, Politic, Economie, Sănătate, Agricultură, Cultură sau Sport. Încă de la înființare, misiunea noastră a fost aceea de a informa corect cititorii, contribuind astfel la dezvolatarea societăţii şi la formarea unei comunități puternice şi responsabile. Din Redacția Ziarului Amprenta fac parte jurnaliști responsabili și echidistanți, cu experiență în presa locală, care se străduiesc să ofere informații precise, echilibrate și verificate, respectând standardele etice și jurnalistice.

Contactați-ne: [email protected]
Redacția Termeni şi condiţii de utilizare Politica de confidențialitate Politica Cookies Politica EU GDPR

Ziarul Amprenta ©2025

Prin continuarea navigării pe ZiarulAmprenta.ro confirmi acceptarea termenilor și condițiilor de folosire. Citește: Termeni şi condiţii, Politica de Confidențialitate.