Cum a devenit ziua de 1 Mai nelucrătoare și câți români au ales să o petreacă anul acesta la mare
Știrile zilei
Ziua de 1 Mai este recunoscută ca zi nelucrătoare în majoritatea țărilor, inclusiv în România, având origini din perioada lui Carol I și fiind promovată ca o opoziție la filozofia capitalistă americană în timpul regimului comunist. După 1989, sărbătoarea a rămas în conștiința colectivă, marcându-se mai degrabă printr-un spirit de relaxare și recreere. Conform unui sondaj realizat de INSCOP pentru news.ro, majoritatea românilor au ales să petrec ziua de 1 Mai anul acesta acasă cu familia, doar o proporție mică dintre respondenți afirmând că fac excursii sau merg la mare.
Ziua de 1 Mai este recunoscută ca zi nelucrătoare în majoritatea țărilor, inclusiv în România. Originile sărbătorii datează încă din perioada lui Carol I, fiind asimilată de cultura românească în timpul regimului comunist. În URSS și în blocul comunist din Est, ziua a fost promovată ca o opoziție la filozofia capitalistă americană. În România, sub regimul comunist, evenimentele propagandistice erau obișnuite, dar după 1989, sărbătoarea a rămas în conștiința colectivă, fiind marcată mai degrabă printr-un spirit de relaxare și recreere.
Peste 65% dintre români petrec ziua de 1 Mai acasă, cu familia, conform unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro. Mai puţin de 4% dintre cei chestionaţi au spus că merg la mare de 1 Mai.
De 1 Mai, 65,6% dintre români obişnuiesc să petreacă acasă cu familia, 12,5% să facă excursii, iar 3,4% să meargă la mare.
4,3% spun că obişnuiesc să facă altceva, în timp ce 13,5% declară că nu sărbătoresc această zi. 0,8% dintre cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund.
Declară că obişnuiesc să petreacă 1 Mai acasă cu familia mai ales persoanele peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din regiunea Sud Muntenia şi cele care au venituri mici.
Persoanele cu venituri foarte ridicate şi locuitorii din regiunea Centru declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că obişnuiesc să facă excursii de 1 Mai.
Persoanele cu venituri ridicate şi „gulerele gri” (persoane cu înaltă calificare) declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că nu obişnuiesc să sărbătorească 1 Mai.
Sursă foto: Facebook