Cum au făcut AVERI hoții de fier vechi din Portul Constanța: Paznicii, complicii infractorilor, condamnați de tribunal

Știrile zilei
Doi paznici care au ajutat un grup de hoți să fure zeci de tone de fier vechi din Portul Constanța au fost condamnați la Tribunalul Constanța. Furtul din trenurile pline cu fier vechi devenise, scriu anchetatorii, o adevărată afacere, extrem de bănoasă, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de lei.
C.G.S. și B.R., angajați ai unei firme de pază având atribuții de control la Poarta 9 din Portul Constanța au divulgat celor cinci hoți informații relative la controalele efectuate de organele de poliție (inclusiv amplasamentul în timp real al acestora).
Primul paznic i-a ajutat pe hoți să sustragă 4 tone de fier vechi din mai multe garnituri de tren, iar cel de al doilea paznic 26,6 tone, prejudiciul creat firmelor din Călărași și Prahova, destinatarele mărfii, fiind de 53.000 de lei și, respectiv, 8.000 de lei.
Cei cinci hoți sunt inculpați într-un dosar de furt calificat, ce se va judeca pe 12 martie 2024, la Judecătoria Constanța. Furturile de fier s-au făcut de către infractori prin escaladare, din mai multe garnituri de tren care plecau din Portul Constanța. Cocoțați pe vagoane, aceștia aruncau bucățile de fier, care, ulterior, erau ascunse în șanțurile și vegetația din apropiere, iar apoi depozitate la locuința unuia dintre hoți.
Fierul vechi, vândut la un centru de colectare ar fi fost în valoare totală de 154.718 lei, pagubă recuperată doar parțial.
Procurorii spun că în incinta Portului Constanța, în zona Porții nr. 9, se află o zonă unde sunt depuse deșeuri rezultate din activitățile de construcție. Printre aceste deșeuri se află și bucăți de fier, iar cei cinci și-au format un obicei din a căuta bucăți din fier printre resturile aruncate de constructori, în scopul valorificării ulterioare.
În apropierea zonei unde sunt depozitate deșeurile activează și o societate ce are ca obiect de activitate depozitarea în port a deșeurilor feroase și neferoase. După descărcarea mărfii, în vagoanele sunt scoase din incinta societății mai rămâneau resturi, pe care hoții au început să le sustragă, realizând venituri bunicele. Cum poliția nu dădea importanță acestor mici futișaguri, cei cinci au trecut la nivel mare.
Vagoanele pline cu deșeuri erau cântărite înainte să intre în incinta societății, viteza de deplasare a garniturilor fiind mică. Acest lucru le permitea autorilor să urce pe vagoane și să arunce bucăți de fier pe terasamentul căii ferate. Hoții țineau legătura cu unii dintre agenții de pază, care asigurau paza trenului până în port și care îi anunțau din timp cu privire la venirea în port a unor garnituri de tren cu fier vechi. În paralel, aceștia păstrau legătura și cu personalul C.F. care însoțea trenul și care îi atenționa în ce moment și în ce zonă să urce pe vagoane ca să arunce bucățile din fier.
În cazul în care erau depistați, autorii afirmau că iau fier din vagoane goale și scăpau ușor.
“Reușeau să scoată din port fierul sustras, pe de o parte din cauza neglijenței agenților de securitate sau a implicării lor directe și, pe de o altă parte, afirmând că fierul provine de la groapa de gunoi”, scriu procurorii.
Aceștia mai scriu că, în partea de est a zonei unde erau comise faptele este marea, iar pe partea de vest este gardul portului. Partea de nord, loc unde este și poarta nr. 9 era asigurată prin complicitatea paznicilor, care îi anunțau de acțiunile polițiștilor aflați în patrulare. Pentru aceste servicii, paznicii primeau bani.
În urma verificărilor întreprinse a rezultat că la comiterea faptelor au fost implicați și unii dintre mecanicii de locomotivă ai trenurilor încărcate cu fier vechi.
Paznicii au susținut că au furnizat informațiile din teamă, de frica hoților care le-ar fi creat probleme lor ori membrilor familiei lor și au negat că ar fi primit vreo sumă de bani.
C.G.S. și B.R. a primit joi, 7 martie 2024, o sentință de 2 ani si 4 luni închisoare, iar B.R. 1 an si 7 luni închisoare, pentru divulgare de informații secrete și abuz în serviciu. Decizia poate fi atacată cu apel.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise: Portalul Instanțelor/Rejust
Citește și:
Trei persoane, prinse când furau fier vechi din vagoanele garate în Portul Constanța