urofighter Typhoon au zburat în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării
urofighter Typhoon au zburat în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, marți, după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.

Misiunea nu este una obișnuită de poliție aeriană, deoarece avioanele respective au decolat de la o bază aeriană britanică, iar cu ajutorul realimentării în aer au ajuns la peste 2.000 de km, în zona litoralului românesc, potrivit datelor de pe site-ul Flight Radar.

După cum se cunoaște, Royal Air Force (RAF) are dislocat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu un detașament de aproximativ 150 de militari și mai multe avioane Typhoon. Însă, cele două aparate cu numerele de înmatriculare ZK374 și ZK437, identificate ieri, au venit din Marea Britanie și nu de la baza Kogălniceanu.

Regatul Unit este unul dintre cei mai vehemenți critici ai Rusiei, iar pe lângă ajutorul militar substanțial acordat Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă, s-a remarcat, anul trecut, printr-o acțiune temerară a distrugătorului HMS Defender, care s-a apropiat de peninsula Crimeea la mai puțin de 12 mile marine, fiind foarte aproape de o confruntare cu navele și avioanele militare rusești.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Se pare că britanicii au acum în plan o nouă operație, extrem de ambițioasă în regiunea Mării Negre, ce ar implica o altă angajare curajoasă a capabilităților lor militare.

Ieri, publicația The Times a informat despre o posibilă deblocare a porturilor ucrainene de către navele britanice. Subiectul a fost discutat, pe 23 mai, de secretarul britanic de externe, Liz Truss, cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis.

Conform planului, forțele navale aliate vor curăța nord-vestul Mării Negre de minele rusești, pentru a asigura un culoar de transport sigur al cerealelor ucrainene, care pleacă din zonele Odessa și Nikolaev.

Totuși, ieri, Marea Britanie a anunțat că nu va trimite nave de luptă în Marea Neagră, potrivit agenției de presă Reuters.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!