Un amplu exercițiu naval NATO în Marea Neagră, la care au participat șapte nave americane, românești, turcești și din Ucraina, a atras atenția Moscovei. Exercițiul a fost coordonat de la bordul navei USS Mount Whitney, chiar de către comandantul Flotei a VI-a americană din Marea Mediterană și Marea Neagră, viceamiralul Eugene Black. Conform agențiilor străine de presă, prezența navelor americane în Marea Neagră este privită de autoritățile ruse drept „o amenințarea la adresa stabilității regionale”.

Şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA, Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu naval care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc.

Potrivit unui comunicat al MApN, Fregata „Mărăşeşti” (F-111), distrugătorul USS „Porter” (DDG-78), nava amfibie de comandament USS „Mount Whitney” (LCC-20) şi nava auxiliară USNS „John Lenthall” (T-AO-189) ale Flotei a VI-a a SUA, fregata „Yavuz” (F-240) din Turcia, nava de desant UKR „Olefirenko” (LSM-401) şi nava de patrulare UKR „Sloviansk” (PC-190) ale Ucrainei s-au antrenat, în comun, pentru consolidarea capacităţii de reacţie a NATO în Marea Neagră, prin aplicarea procedurilor standard de operare ale Alianţei pentru diferite situaţii de criză şi pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forţele navale participante.

După încheierea activităţilor de instruire de pe mare, navele militare americane fac o escală în portul Constanţa până duminică, perioadă în care sunt planificate întâlniri ale comandantului Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Eugene H.Black III, cu oficiali militari români, mai precizează sursa citată.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Publicația noastră a relatat ieri că nave de luptă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) monitorizează direct activitățile desfășurate de navele americane aflate în prezent în acvatoriul Mării Negre.

Tot în această săptămână Ministerul rus al Apărării a precizat că, în prezent, în acvatoriul Mării Negre se află distrugătorul purtător de rachete dirijate Porter, nava de conducere Mount Whitney și petrolierul John Lenthall din cadrul Forțelor Navale ale SUA.

Rușii denunță faptul în urmă cu câteva zile, două bombardiere de tip B-1B aparținând Forțelor Aeriene americane au survolat Marea Neagră, apropiindu-se la aproximativ 100 de kilometri de frontiera Federației Ruse. 

Navele americane au vizitat și Georgia, prilej cu care U.S. Navy și-a reiterat angajamentul pentru sprijinirea aliaților din Marea Neagră în contextul acțiunilor provocatoare și tot mai agresive ale Federației Ruse.

Sursă foto: www.europafm.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!