Forțele Navale Române au organizat astăzi, la Terminalul Pasageri din portul Constanța, deschiderea oficială a Exercițiului multinațional „Sea Shield 21”.
Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, alături de Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a fost întâmpinat de comandantul garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, care, în prezența reprezentanților forțelor participante la exercițiu, i-a prezentat raportul de început de activitate.
„Toate submarinele flotei Mării Negre desfăşoară misiuni în larg”
Moscova a mobilizat toate cele şase submarine care fac parte din flota rusă a Mării Negre cu ocazia unuia dintre cele mai mari exerciţii navale pe care NATO le desfăşoară în aceste zile în largul coastelor româneşti şi în zona portului Constanţa, informează The Moscow Times, citat de Digi 24.
„Toate submarinele flotei Mării Negre desfăşoară misiuni în larg”, a declarat viceamiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruseşti de la Marea Neagră. „Niciun submarin nu se află la bază”, a adăugat acesta.
Desfăşurarea întregii flote de submarine reprezintă ceva „fără precedent”, după cum s-a exprimat căpitanul Anatoli Varocikin, comandantul flotei de submarine din Marea Neagră.
Mobilizarea forţelor navale ruseşti are loc în condiţiile în care în largul coastelor româneşti au loc, în perioada 19-29 martie, ample jocuri de război navale în cadrul exerciţiull NATO „Sea Shield 21”, care se desfăşoară sub conducerea Forţelor Navale Române.
„Sea Shield 21” este cel mai mare şi mai complex exerciţiu multinaţional NATO organizat de Forţele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre, conform Forţelor Navale Române.
Peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor, participă, până luni, 29 martie, la „Sea Shield 21”, cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre.
Activitățile de instrucție sunt conduse de Comandamentul Flotei, iar forțele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte și fregata „Regina Maria”.
Obiectivul principal al Exercițiului multinațional „Sea Shield 21” îl reprezintă verificarea și consolidarea nivelului de interoperabilitate și de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și alte forțe navale NATO.
Festivitatea s-a desfășurat în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile publice din România și din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Foto: Ionuț Felea, Centrul Media al Forțelor Navale