Festivalului borşului lipovenesc
Festivalului borşului lipovenesc
Festivalul borșului lipovenesc, desfășurat în acest weekend în localitatea Jurilovca, a debutat astăzi cu mare fast. Evenimentul este considerat a fi cel mai mare festival în aer liber din județul Tulcea, iar în cadrul acestuia vor fi distribuite gratuit 40.000 de porții de borș de pește.

Potrivit organizatorilor, edițiile anterioare au numărat zeci de mii de participanți, iar cea de anul acesta se anunță una la fel de numeroasă. Înainte de pandemie, la festivalul de la Jurilovca erau distribuite 20.000 de porții de borș de pește pe zi, iar această tradiție va fi respectată și anul acesta.

Pescarii sunt cei care gătesc preparatele atât de mult râvnite, iar fiecare dintre ei deține un secret. Spre exemplu, unul dintre pescari ne-a mărturisit că borșul ideal este acela care conține foarte mult pește și mai puțină apă. De asemenea, mai întâi trebuie fiert zarzavatul, deoarece acesta este unul dintre ingredientele principale.

Nici daca pui prea multă apă nu-i bine, că nu iese zeama din aia bună. Așa că să fie mai mult pește, iese zeama mai bună. Prima dată trebuie sa fiarbă zarzavatul, ca ăla e important”, a explicat un pescar.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Totodată, consilierul pe partea de cultură a Primăriei Jurilovca a mărturisit cum mânâncă lipovenii un borș de pește, spunând că peștele este elementul central și el trebuie consumat mai întâi.

Se mănâncă mai întâi peștele, peștele e de fapt baza mâncării, pescarii spun ca zeama umple doar golurile din stomac. Deci, te saturi bine cu peștele și apoi mănânci și zeama. Zeama este, bineînțeles, bună a doua zi pentru dres”, a declarat acesta.

De asemenea, Corina Davidov, reprezentantul Asociației Delta Dunării a precizat că bucătarii prezenți la acest festival lucrează încă de dimineață pentru a pregăti cele mai gustoase preparate. Aceasta a mai afirmat că printre bucătari se numără atât localnici, cât și pescari.

Sunt și pescari, sunt și localnici, aici vorbim de o comunitate foarte unită și, da, într-adevăr, meșterii, maeștrii sunt întotdeauna pescarii”, a declarat Corina Davidov, reprezentant al Asociației Delta Dunării.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.