(FOTO) Cu sprijinul Primăriei, în comuna Ciocârlia va fi construită mănăstirea de maici cu hramul Sfântului Ierarh Efrem
Știrile zilei
Povestea înființării unei mănăstiri pe raza comunei Ciocârlia este una veche, însă demersurile în acest sens au fost făcute doar în ultimii ani. Ionuț Șerbu, actualul primar al comunei, a fost cel care a răspuns pozitiv inițiativei Arhiepiescopiei Tomisului de a înființa o mănăstire pe raza comunei.
Arhiepiscopia Tomisului solicită de mai multă vreme un teren pentru realizarea acestui proiect însă în trecut nu s-a găsit înțelegere la fostele administrații locale.
La începutul acestui an, s-au făcut demersuri concrete în acest sens și Primăria a dat în folosință un teren de 10.500 mp situat pe strada Stejarului nr. CC 175/2 Schitului „Sfântul Ierarh Efrem, episcopul Tomisului” pentru construirea unei mănăstiri de maici.
Așezământul monahal va fi ridicat lângă fostul IAS Stejaru.
Autoritatea locală a parafat deja la notar un contract cu beneficiarul, valabil pentru o perioadă de 49 de ani care are ca scop construirea pe teren a unui așezământ monahal care va purta numele „Schitul Sfântului Ierarh Efrem”. Astfel, beneficiarul dobândește asupra terenului doar drept de folosință.
Imediat după ce arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va pune piatra de temelie a schitului, eveniment care va avea loc pe 7 martie, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului. El a fost cel care a ocupat pentru o perioadă lungă de timp scaunul de păstor al Daciei Pontice.
Mănăstirea va fi construită în stil moldovenesc
Măicuța Marina și sora Irina se află deja de câteva luni în comuna Ciocârlia pentru a pregăti toate cele necesare. Ele au sosit în Dobrogea din regiunea Moldovei, de la Vatra Dornei. Recent li s-a alăturat și maica Ana.
Inițial, cele două au fost găzduite de un localnic cu suflet bun din Ciocârlia până când primăria a finalizat de pregătit clădirea unde sunt gâzduite acum.
Este vorba despre clădirea fostei grădinițe a IAS-ului Stejaru.
Pe lângă spațiul de locuit pentru cele trei maici, una dintre încăperile grădiniței a fost transformată în paraclis, un loc unde se fac rugăciuni zilnice și la care participă deseori, în limita spațiului disponibil și locuitorii din IAS Stejaru.
Slujbele sunt ținute momentan de un preot misionar până când va fi desemnat un preot monah pentru acest schit. Acest lucru va fi posibil abia atunci când va fi amenajat un spațiu unde acesta va putea sta.
Bisericuța de lemn relocată la Ciocârlia are o vechime de 200 de ani
Pe locul unde se va ridica schitul se află deja materialele unei bisericuțe de lemn din zona Piatra Neamț care a fost demontată pentru a fi reasamblată aici.
„Are aproape 200 de ani această bisericuță care va fi ridicată pe locul unde Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va pune piatra de temelie.
Vom vedea dacă va fi funcțională, să slujim în ea, sau va funcționa ca muzeu. Noi trebuie să ridicăm mănăstire mai apoi lângă această bisericuță.
Vrem să ridicăm și un corp de chilii cu un paraclis și o biserică mare. Mănăstirea va avea hramul Învierii Domnului și al Sfântului Efrem – al doilea episcop al Tomisului și va fi în stil moldovenesc”, ne-a declarat maica Marina care ne-a declarat că a primit sprijin necondiționat de la autoritățile locale de când se află în localitate.
„Au fost numeroase documente pe care a trebuit să le întocmim pentru a putea preda terenul. Am reușit într-un final și ne bucurăm pentru asta!„, ne-a declarat primarul Ionuț Șerbu.
Persoanele care le pot ajuta pe măicuțele din obștea Schitului Sfântului Ierarh Efrem au la dispoziție și un cont bancar, deschis la Banca Transilvania: RO83BTRLRONCRT0681913401.
Orice ajutor, cât de mic este binevenit.
Măicuțele vă vor purta pe toți cei cu suflet nobil în rugăciunile lor!