Mașină
Mașină
Numai câteva secunde: de atât au nevoie hoții de catalizatoare pentru a da lovitura: în urma loc rămâne doar zgomotul tobei de eșapament stricată. Piesele scumpe, cu mici cantități de platina, rodiu si paladiu, sunt vândute rapid pe piața neagră.

Din anul 2019 până în prezent numărul de catalizatoare furate lunar a crescut de 5 ori. În cele mai multe cazuri, hoții au cunoștințe mecanice și acționează într-un grup format din două sau trei persoane.

O persoană taie efectiv piesa montată pe mașină cu ajutorul unui flex, o altă persoană stă de pază, iar o a treia persoană așteaptă într-o mașină parcată în apropiere, cu motorul pornit pentru o scăpare cât mai rapidă.

Este și cazul a trei prieteni din țară, aciuați vremelinic la Constanța pentru a da o spargere rapidă, dar profitabilă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În noaptea de 29/30 noiembrie 2021, un șofer din Constanța și-a parcat autoturismul în dreptului imobilului în care locuia. A doua zi, omul a încercat să plece cu mașina când a constatat că aceasta scotea un zgomot foarte puternic. S-a deplasat, atunci, la un service auto, unde i s-a dat vestea bombă: avea țeava de eșapament secționată pe aproape jumătate de metru, iar catalizatorul îi dipăruse.

Dauna constatată de angajații de la service: 1.500 de lei.

În speța de față, polițiști nu au găsit posibile urme lăsate de hoți, însă s-a observat că, pentru comiterea faptei, autorii au folosit un cric pentru a ridica autoturismul de la sol. Din aproape în aproape, anchetatorii au vizionat camerele de supraveghere din zonă și i-au văzut pe cei trei, Alexandru O., Alin N. și Petru N., cum la 3 dimineață, autoturismul celor trei s-a poziționat paralel cu cel al victimei prin metoda cunoscută drept “Paravanul”.

Cei trei coboară din mașină, iar unul dintre ei se deplasează la intersecția străzilor și „ține de șase”, al doilea trece în spatele automobilului victimei, iar al treilea intră sub mașină. Operațiunea durează mai puțin de două minute: mașina este ridicată pe cric, i se fură catalizatorul, iar cei trei revin urgent în mașină.

Metalul prețios din catalizator (care, pe piața neagră valorează, în funcție de mașină, între 100 și 250 de euro, (pentru mașinile hibrid, cu catalizatoare ultraperformante, prețul acestora poate ajunge și la 1.500 euro per bucată) părea un mijloc rapid de a face bani, ușor și fără bătaie de cap.

În aceeași naopte, hoții au mai sustras catalizatoare de la mai multe mașini: le verificau codurile, le urcau pe cric și își făceau treaba rapid. Dacă au văzut ca afacerea mergea ca unsă, au stabilit să se cazeze la Costinești și au mai furat un catalizator.

Magistrații s-au lăsat înduplecați de motivele invocate de cei trei hoți: lipsa banilor, greutățile familiei, lipsa locurilor de muncă etc. Doi dintre hoți au fost condamnați la 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat, al treilea un an de închiosare, cu suspendare, pentru complicitate.

Unul dintre cei trei a făcut apel, dosarul său urmând să se judece pe 16 noiembrie 2023.

Ce se întâmplă dacă conduci fără catalizator?

Înlăturarea acestui filtru de particule atrage sancțiuni dacă lipsa lui este constatată la controale tehnice desfășurate în trafic de către RAR și duce la neacordarea vizei de efectuare a inspecției tehnice periodice dacă lipsa filtrului se constată la momentul efectuării ITP.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Captură video

Sursa informațiilor: Rejust

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.