Viscolul a dat peste cap viața de zi cu zi în Grecia și Turcia, în timp ce temperaturi scăzute record au fost înregistrate în Muntenegru – minus 33,2 grade. Ger se înregistrează și în Albania, Macedonia de Nord și România, transmite publicația greacă PENTAPOSTAGMA, preluată de Rador.
Grecia

Guvernul grec a declarat marți zi nelucrătoare în regiunea Attica, care include capitala Atena, precum și parțial în centrul Greciei și în unele insule, pentru ca oamenii să poată rămâne acasă. Mulți lucrători au rămas acasă și miercuri. Zăpada a acoperit luni capitala Greciei și suburbiile acesteia, perturbând transporturile și închizând centrele de vaccinare și școlile. Viscolul „Elpida” a blocat mașini pe șoseaua de centură a Atenei (Attiki Odos). Pe tot parcursul nopții, unități de apărare civilă și militară au lucrat pentru eliberarea vehiculelor blocate pe carosabil, dintre care unele au rămas în zăpadă chiar și 20 de ore.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Deplasările rămân foarte dificile în multe zone ale Greciei, în principal în regiunile centrale și sudice ale țării, din cauza ninsorilor abundente. Problemele continuă pe insula Evia din cauza temperaturilor foarte scăzute, a ninsorilor și a penelor de curent. Echipele de protecție civilă au prezență sporită în zona metropolitană a Aticii, precum și în Evia, Beoția, Ciclade, Creta, Sporade și Dodecanez. Școlile și companiile private sunt închise în aceste zone, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor, benzinăriilor și a altor servicii care sunt importante pentru a face față efectelor vremii nefavorabile.

Din cauza vânturilor puternice de nord, care în Marea Egee ating opt sau nouă grade pe scara Beaufort, multe curse de feribot au fost anulate. O navă de marfă a eșuat în largul Cretei. Multe zboruri au fost întârziate pe Aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena, iar altele au fost anulate. Luni, compania aeriană națională Aegean Airlines și-a anulat aproape toate zborurile.

Există întreruperi de curent în multe locuri din Grecia, inclusiv în Atena, din cauza suprasolicitărilor. Autoritățile sunt, de asemenea, preocupate de creșterea consumului total de energie electrică, deși este în funcțiune toată capacitatea disponibilă. Ieri consumul a ajuns la 8.700 de megawați și astăzi este de așteptat să fie și mai mare. Prețul angro al energiei electrice în Grecia este de 280,81 euro pe megawat-oră, adică cu 16% mai mare decât ieri.

Turcia

Compania aeriană națională Turkish National Airlines a anunțat că va suspenda toate zborurile către și dinspre aeroportul din Istanbul pentru 24 de ore. Ulterior a fost deschisă o pistă pentru a permite zborurilor din Statele Unite, Canada și Mexic să aterizeze. Pe cel mai mic aeroport de pe coasta asiatică – „Sabiha Gokcen”, nu există modificări semnificative ale programului de zbor.

Ninsorile abundente din Istanbul îngreunează nu numai traficul aerian, ci și pe cel terestru. Pe alocuri stratul de zăpadă ajunge la 85 cm. Multe mașini au rămas blocate pe drumuri, iar unele dintre ele au trebuit să aștepte chiar și 17 ore. Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a declarat că, în total, 5.057 de persoane blocate pe drumuri au fost salvate de autorități și 3.180 au fost găzduite în hoteluri, cămine și alte locuri de cazare.

Până marți la prânz circulația mașinilor private a fost interzisă în Istanbul.

Școlile din Turcia sunt în vacanța de iarnă, dar universitățile și-au suspendat cursurile timp de două zile. Serviciile publice din Istanbul vor fi închise astăzi din cauza vremii nefavorabile. Este de așteptat să ningă din nou în cursul zilei de astăzi. Gerul siberian a provocat îngheț în estul Turciei. În orașul Yüksekova, din provincia Hakkari, termometrele arătau – 25 de grade. Râurile din regiune au înghețat, iar pe fațadele clădirilor s-a format un strat de gheață. Zăpada a căzut și în Antalya, pentru prima dată în aproape 30 de ani. Fenomenul neobișnuit pentru zonă i-a surprins și încântat pe localnici. Mulți s-au grăbit să facă poze în peisajul înzăpezit, alții s-au luat la bătaie cu bulgări de zăpadă.

Albania și Muntenegru

În Albania, școlile primare și gimnaziale au fost închise ieri timp de trei zile din cauza frigului. În estul Albaniei temperatura a scăzut la minus 17 grade. Populația este sfătuită să nu-și folosească autoturismele.

O temperatură scăzută record a fost înregistrată în această dimineață și în Muntenegru, -33,2 grade. Cea mai scăzută temperatură din Muntenegru până acum a fost măsurată în 1985, în Rozaje, -32 de grade.

România și Macedonia de Nord

Minus 24,8 grade au fost înregistrate marți noapte în județul Harghita, România, unde oamenii sunt obișnuiți cu iernile lungi și temperaturile scăzute. Serviciul meteorologic a subliniat că această valoare nu este una record și este obișnuită pentru acest sezon. Minima absolută înregistrată în Harghita a fost de -38,4 grade Celsius în 1985.

Minus 20 de grade au fost măsurate în miercuri dimineață în Macedonia de Nord, la Mavrovo și Berovo. În Skopje temperatura a ajuns la -9 grade Celsius. Stratul de zăpadă în Mavrovo este de 39 cm, în Popova Sapka 31 cm și în Kruevo 15 cm.

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!