Bani
Bani
Autoritățile pregătesc o Ordonanță de Urgență (OUG) care în câteva dintre prevederile sale aduce mult cu regulile din perioada comunistă, când specula și stocurile erau considerate infracțiuni grave, scrie economica.net. De data aceasta, astfel de fapte sunt pedepsite de Consiliul Concurenței, ANAF și Protecția Consumatorilor cu sancțiuni care merg până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior aplicării amenzii.

Un proiect de OUG gândit de Consiliul Concurenței reincriminează specula, așa cum mai mulți oficiali din actuala coaliție de guvernare au promis în repetate rânduri că se va întâmpla. Prevederile proiectului, consultate și de Economica se vor aplica, totuși, doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege.

Proiectul de OUG dă puteri sporite Consiliului Concurenței în ceea ce privește sancționarea practicilor de concurență neloială și reintroduce în legislație sancțiuni pentru două situații care în perioada comunistă aduceau chiar pedepse penale, adică specula și constituirea de stocuri.

ANAF este instituția care va trebui să realizeze o listă cu produsele și serviciile care intră în categoria de risc speculativ, în timp ce celelalte două instituții implicate în proceduri, adică Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri considerate ilegale de către acest OUG.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Prevederile se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.

  • se interzice ”practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru  un preț crescut în mod artificial”. ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.
  • Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a perosoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Sursa: Economica.net

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!